Asociația Mai Mult Verde a lansat Rezoluția pentru protejarea Dunării împotrivă poluării cu plastic sau Decalogul pentru Dunăre.
Această inițiativă constă într-o listă cuprinzătoare de zece propuneri, având ca obiectiv adoptarea Decalogului în limitele responsabilităților fiecărei instituții semnatare.
De asemenea, vizează implicarea tuturor instituțiilor care sprijină inițiativa.
Până în prezent, 20 de reprezentanți ai autorităților publice, printre care și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, au exprimat sprijinul lor pentru Rezoluție.
Printre prevederile Rezoluției se numără:
- Preluarea și prioritizarea temei;
- Identificarea rolurilor și responsabilităților;
- Revizuirea sistemului local de gestiune a deșeurilor;
- Alocarea de resurse pentru prevenirea poluării;
- Informarea cetățenilor;
- Descurajarea comportamentelor nocive asupra mediului și apelor.
Documentul a apărut ca o necesitate după publicarea studiului privind prezența microplasticului în apele Dunării.
Potrivit acestuia, fluviul transportă anual, în medie, la intrarea în țară, aproape 100 de tone de plastic.
Mai Mult Verde: ”Această Rezoluție pentru protejarea Dunării împotriva poluării cu plastic reflectă angajamentul nostru ferm de a acționa în mod eficient și coordonat pentru conservarea și protejarea acestei resurse naturale de o importanță vitală”
”Prin implementarea acestor măsuri, dorim să garantăm că Dunărea rămâne un simbol de frumusețe și durabilitate, contribuind la bunăstarea noastră și a generațiilor viitoare. Aceasta este o misiune comună, care necesită implicarea și colaborarea tuturor instituțiilor, cetățenilor și organizațiilor din România”, au transmis membrii Asociației Mai Mult Verde.