13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Emisiile de CO2 ar putea începe să scadă

Emisiile de CO2 continuă să crească, dar ar putea să atingă un platou, au arătat cercetările Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), conform The Guardian.

CO2 din energie – de departe cea mai mare sursă de emisii – a crescut cu mai puțin de 1% în 2022. Acest lucru sa întâmplat în ciuda tulburărilor de energie pe piețele cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, creșterea este mai mică decât cea înregistrată în 2021, de 6%. Saltul de la acea vreme a venit pe fondul revenirii după pandemia de coronavirus.

Totuși, este necesară o reducere de 7% anual pentru a atinge obiectivul de reducere la jumătate a emisiilor în acest deceniu.

Emisiile de CO2 ar putea să scadă

Există îngrijorări cu privire la faptul că, pe fondul creșterii prețului gazului, multe țări vor reveni la energia pe cărbune. După cum se știe, acesta are emisii de carbon mult mai mari.

În ciuda acestei temeri, în ultima perioadă statele au optat pentru energia solară și eoliană și au încurajat adoptarea pompelor de căldură și a vehiculelor electrice. Iarna blândă din Europa a contribuit, de asemenea, la economisirea energiei în întreaga UE.

Cercetătorii au avertizat că emisiile trebuie să scadă cu aproape jumătate în acest deceniu. Prin acest lucru, omenirea ar avea șanse mari să se mențină la limita de 1,5°C.

Fatih Birol, directorul executiv al AIE, care este standardul global pentru cercetarea energetică, a declarat:

„Efectele crizei energetice nu au dus la creșterea majoră a emisiilor globale de care se temea inițial și acest lucru se datorează faptului că remarcabila creștere a surselor regenerabile, a vehiculelor electrice, a pompelor de căldură și a tehnologiilor eficiente din punct de vedere energetic. Fără energie curată, creșterea emisiilor de CO2 ar fi fost de aproape trei ori mai mare”, a spus el.

„Încă vedem creșterea emisiilor de la combustibilii fosili, împiedicând eforturile de a îndeplini obiectivele climatice ale lumii. Companiile internaționale și naționale din industria combustibililor fosili realizează venituri record și trebuie să-și asume partea lor de responsabilitate, în conformitate cu angajamentele lor publice de a îndeplini obiectivele climatice”, a mai spus Birol.

La COP28, în noiembrie 2023, în Dubai, vor fi discutate concluziile AIE. Acolo, națiunile vor fi obligate să întocmească un „bilanț global” în temeiul acordului de la Paris din 2015.

Pericole majore dacă se depășește pragul de a,5°C

Depășirea pragului de 1,5°C ar putea declanșa impacturi catastrofale, inclusiv topirea gheții arctice, uscarea pădurilor, eliberare de metan. Raportul final al celei mai recente runde de cercetare IPCC va fi publicat la sfârșitul acestei luni și se așteaptă să arate că lumea este pe punctul de a depăși obiectivul de 1,5°C.

AIE a constatat că emisiile globale de CO2 legate de energie au crescut în 2022 cu 0,9%. Acest procent echivalează cu 321 de milioane de tone, atingând un nou maxim de peste 36,8 miliarde de tone. Rată a fost sub cea a creșterii economice, sugerând că țările „au decuplat” cu succes creșterea economică de emisii.

Creșterea energiei regenerabile și a tehnologiei curate a redus emisiile cu aproximativ 550 de milioane de tone, potrivit AIE.

Latest news
știri