”Stop poluare! Start Reciclare!”: bilete de autobuz, în schimbul deșeurilor reciclabile

La Bârlad a fost inițiată campania ”Stop poluare! Start Reciclare!”. Este o nouă acțiune pentru protecția mediului, dar și ocazia locuitorilor Bârladului de a colecta şi preda deşeurile reciclabile. În schimbul acestora, oamenii vor primi bilete gratuite de autobuz.

Prezent la Bârlad, fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu Octavian Berceanu a atras atenţia cu privire la faptul că, în România, colectarea selectivă se face cu dificultate. Acest fapt se explică atât din cauza lipsei infrastructurii, cât şi a neimplicării autorităţilor.

Colectarea selectivă: o acțiune pe care orice cetăţean ”normal la cap” din România ar trebui să o facă

E un model pe care ar trebui să-l regăsim şi în Bucureşti, cu campanii adecvate. Vedem că oraşele mici precum Bârladul se mişcă mult, mult mai bine. Partea aceasta de colectare selectivă este primul lucru pe care orice cetăţean normal la cap din România ar trebui să-l facă, dar şi dacă vrem să-l facem tot n-avem infrastructura de care am avea nevoie. Şi, cel mai mare exemplu de prostie în ceea ce înseamnă incapacitatea de a colecta selectiv, este chiar Bucureştiul, capitala României”, a spus Berceanu.

De asemenea, acesta a reamintit faptul că România rămâne codaşa Europei la ceea ce înseamnă colectare selectivă.

Mai mult, fostul şef al Gărzii Naţionale de Mediu a precizat că absolut niciun primar nu face ceva deosebit, ceva palpabil şi cu efect în momentul de faţă.

Sunt proiecte, dar nu există nimic substanţial”, a declarat Octavian Berceanu.

”STOP poluare! START reciclare!”: o campanie care se va desfășura pe tot parcursul lunii octombrie

Viceprimarul municipiului Bârlad, Ana Maria Vintilă, a anunţat că, la nivelul municipiului Bârlad, începând din luna septembrie, operatorul de salubritate ridică separat gunoiul reciclabil şi cel menajer.

În cadrul campaniei ”STOP poluare! START reciclare!”, care va dura pe tot parcursul lunii octombrie, cetăţenii se pot prezenta la cortul amenajat în zona Pieţei Mari din municipiul Bârlad, cu un kilogram de hârtie, 20 de PET-uri, 20 doze de aluminiu sau 20 de ambalaje de sticlă. Acestea vor fi depozitate în containere speciale.

În schimbul deşeurilor, oamenii vor urma să primească două bilete de autobuz.

În cursul lunii septembrie, și Brașovul recicla ambalaje de băuturi din aluminiu, plastic sau sticlă cu ajutorul lui Petrică, un automat care oferă bilete de autobuz, în schimbul materialelor reciclate.

Automatul elibera tichete pe care brașovenii le preschimbau în bilete pentru mijloacele de transport în comun. Automatul a colectat 7.242 de recipiente în doar două zile.