15 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

Marea problemă cu panourile fotovoltaice

Panourile fotovoltaice au cunoscut o popularitate enormă în ultimii ani, însă succesul acestora poate fi umbrit de o problemă ce poate să apară în viitor, conform BBC.

Deși ele sunt promovate ca un instrument de vârf în reducerea emisiilor de carbon, viața acestora este de numai 25 de ani. Prin urmare, miliarde de panouri vor trebui, în timp, să fie eliminate și distruse.

„Lumea a instalat mai mult de un terawatt de capacitate solară. Panourile solare obișnuite au o capacitate de aproximativ 400 W. Dacă numărați atât acoperișurile, cât și fermele solare, ar putea exista până la 2,5 miliarde de panouri solare”, a spus Dr Rong Deng, expert în reciclarea panourilor solare la Universitatea din New South Wales din Australia.

Potrivit guvernului britanic, în Marea Britanie există zeci de milioane de panouri solare. Dar lipsește infrastructura specializată pentru a le casa și recicla.

De cealaltă parte, experții în energie fac apel la o acțiune urgentă a guvernului pentru a preveni un dezastru de mediu global care se profilează.

„Va fi un munte de deșeuri până în 2050. Cu excepția cazului în care lanțurile de reciclare pornesc acum. Producem din ce în ce mai multe panouri solare. Este un lucru grozav! Dar cum vom face față deșeurilor?”, a spus Ute Collier, director adjunct al Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă.

Panourile fotovoltaice, o problemă reală în viitor

Un pas substanțial este de așteptat să fie făcut în această vară. La sfârșitul lunii iunie, în Franța se va deschide prima fabrică din lume dedicată reciclării integrale a panourilor.

ROSI, compania specializată în reciclare solară care deține instalația, în orașul alpin Grenoble, speră să poată extrage și reutiliza 99% din componentele unei unități.

Noua fabrică poate recupera aproape toate materialele prețioase conținute în panouri, cum ar fi argintul și cuprul. Acestea sunt de obicei unele dintre cele mai greu de extras. Ulterior, metalele rare pot fi reciclate și reutilizate pentru a face noi unități solare mai puternice.

Capacitatea mondială de generare a energiei solare a crescut cu 22% în 2021. Aproximativ 13.000 de panouri solare fotovoltaice sunt montate lunar în Regatul Unit, majoritatea pe acoperișurile caselor private.

Dacă tendințele actuale de creștere sunt susținute, volumul de deșeuri de panouri solare ar putea fi uriaș.

„Până în 2030, credem că vom avea patru milioane de tone de fier vechi. Este încă gestionabil, dar până în 2050, am putea ajunge la peste 200 de milioane de tone la nivel global”, a mai spus Collier.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, lumea produce în prezent un total de 400 de milioane de tone de plastic în fiecare an.

Latest news
știri