Curtea de Apel Cluj a admis recursul Declic și Bankwatch România – filiala Cluj, și rejudecând cauza, a decis suspendarea acordului de mediu pentru continuarea lucrărilor la hidrocentrala Răstolița (inclusiv defrișarea a 39 de hectare de pădure), scrie Radio Eco Natura.
Decizia Curții de Apel Cluj este definitivă și executorie
”Felicităm decizia de astăzi a instanței, care vine ca o gură de aer proaspăt pentru natura de la Răstolița. Este un nou pas important în atenuarea unui fenomen anormal în România, prin care autoritățile responsabile cu protecția mediului își confundă rolul cu interesele beneficiarilor unor astfel de proiecte”, a declarat Vlad Popescu, directorul Bankwatch România.
Procesul s-a desfășurat sub presiunea miniștrilor energiei și mediului, Sebastian Burduja și Mircea Fechet, care au atacat în mod constant cele două organizații pentru că au solicitat verificarea legalității acestor proiecte învechite.
“Decizia de astăzi a instanței arată că argumentele juridice nu pot fi ignorate, indiferent de presiunea ilegitimă pusă de miniștri”, a adăugat Roxana Pencea Brădățan, coordonatoarea de campanii Declic.
Grave nereguli în autorizarea hidrocentralei Răstolița: evaluări incomplete, ocolirea legii și ignorarea consultării publice
Contestația a semnalat grave deficiențe în întreg procesul de autorizare – de la o evaluare incompletă a impactului asupra mediului, până la încălcări procedurale grave, mai transmite sursa citată.
Printre acestea se numără și includerea în acordul de mediu a unor lucrări rămase de executat, pentru care s-a încercat evitarea altor procese de autorizare.
De asemenea, autoritățile de mediu au nesocotit în mod flagrant procedura de consultare a publicului. Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât zonele vizate se află în arii naturale protejate și au un rol vital în prevenirea inundațiilor și a reducerii poluării.
Mai mult, siturile Natura 2000 din zonă sunt vitale pentru specii protejate.