Protest Greenpeace: Informațiile referitoare la retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO sunt false

Facebook: Greenpeace Romania
Facebook: Greenpeace Romania

Acțiune organizată de Greenpeace România: o statuie vivantă, îmbrăcată în haine aurii şi reprezentându-l pe prim-ministrul Florin Cîţu a fost dezvelită miercuri, în Piaţa Victoriei, în contextul în care coaliţia guvernamentală discută despre modul în care va fi gestionat dosarul de înscriere a sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, transmite Agerpres.

În cadrul unui comunicat, Guvenrul a anunțat că Florin Cîțu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect și nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană. Prin urmare, declarațiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană sunt false.

Menționăm că tema a fost discutată strict la nivelul Coaliției. În acest context, Guvernul României face apel la respectarea acurateței informațiilor”, se arată în comunicat.

”Statuia domnului Cîțu a primit bănuți de aur din partea participanților, dar când a trebuit să răspundă la întrebările mulțumii a luat dosarul de înscriere a Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO și a plecat în fugă. Oare se grăbește să-l retragă?”

În momentul în care statuia a fost dezvelită, persoanele prezente la protestul din Piața Victoriei au lipit bilețele cu mesaje referitoare la Roşia Montană.

De asemenea, participanţii la acţiune au fost îndemnaţi să ofere statuii monede de ciocolată, sub pretextul că aceasta reacţionează dacă primeşte suficienţi bănuţi de aur, precizează G4 Media.

Este prima oară când se dezveleşte o statuie în Piaţa Victoriei, după 1948. Aici, sub picioarele noastre a fost statuia Regelui Ferdinand, înconjurat de patru victorii. Noi, din păcate, la Greenpeace, nu am avut bani de cinci statui, aşa că avem una singură. Întâmplarea face că tot astăzi, se discută în coaliţia de guvernare dosarul Roşia Montană la UNESCO”, a precizat Cristian Neagoe, activist Greenpeace România.

Context: Săptămâna trecută, Florin Cîțu a propus coaliției de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Premierul se alătură astfel altor politicieni “de aur” care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni.

Solicitarea din partea Greenpeace a fost să nu fie întreprinse acte sau proceduri administrative prin care să se blocheze discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO din iulie 2021.

De asemenea, organizația i-a solicitat premierului să acorde un mandat ferm delegației care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO.