Video: Primul caz documentat al unei rațe care imită limbajul uman

Captură video Youtube
Captură video Youtube

Rața de mosc australiană a intrat în rândul speciilor de păsări vorbitoare care pot reține și imita limbajul uman și conversațiile auzite.

Deși expresiile folosite nu sunt complexe, rața de mosc australiană se va alătura speciilor de păsări vorbitoare:

  • papagalul Amazon cu coroana galbena (Amazona ochrocephala);
  • papagalul cu cap galben (Amazona oratrix);
  • mierla indiană (Gracula religiosa);
  • papagalul Amazon cu ceafa galbenă (Amazona auropalliata);
  • papagalul gri african (Psittacus erithacus).

Potrivit unui studiu recent, rața de mosc australiană poate imita sunete, inclusiv vorbirea umană. Pasărea a atras atenția ornitologilor și cercetătorilor, după ce a fost a fost înregistrată spunând ”Prostul naibii” (Bloody fool).

Masculul, pe numele său Ripper, a fost crescut în captivitate și nu este pentru prima dată când a fost înregistrat imitând suntete, inclusiv sunetul unei uși care se trântește.

Limbajul uman și expresii care lasă de dorit: ”Prostul naibii”

Conform cercetătorului australian, dr. Peter Fullagar, Ripper are vârsta de 4 ani. Înregistrarea rămâne, însă, discutată, cercetătorul susținând că rața face o confuzie între termenii ”food” și ”fool”.

Înregistrările sale au fost scoase recent la suprafață de către prof. Carel Ten Cate, de la Universitatea Leiden din Olanda, care a găsit într-o carte o referință obscură despre o rață vorbitoare, arată Digi 24.

Îmi imaginez că îngrijitorul lui îi spunea în glumă -Hai c-a venit mâncarea aia nenorocită- (Okay, here is your bloody food)”, a explicat profesorul.

De asemenea, profesorul a mai precizat că Ripper nu este singura rață de mosc care ”vorbește”. Alături de Ripper, un alt exemplar a mai fost studiat și înregistrat, în cursul anului 2000.

Pasărea a trăit în captivitate, în rezervația Tidbinbilla din Australia.