Omenirea trebuie să fie pregătită pentru un nou val de căldură extremă

Foto: The Guardian
Foto: The Guardian

Lumea trebuie să intensifice pregătirile pentru viitoarele valuri de căldură extremă, precizează The Guardian.

Se preconizază că valurile de căldură ar putea să lovească mult mai repede decât se prognozase anterior, a avertizat un grup de oameni de știință, ca urmare a temperaturilor îngrijorător de ridicate din Canada și SUA.

Cupola de căldură care a trecut la începutul lunii iulie deasupra Columbia Britanice, statul Washington și Portland, Oregon a spulberat înregistrările zilnice de temperatură cu mai mult de 5C (9F). În unele locuri a fost înregistrată o creștere care ar fi fost considerată imposibil de estimat în urmă cu două săptămâni, au spus experții. Mai mult, faptul că s-a trecut un prag periculos provoacă multiple îngrijorări cu privire la climă.

O primă analiză a caniculei, lansată miercuri, a constatat că schimbările climatice provocate de om au făcut ca vremea extremă de 150 de ori mai puțin previzibilă.

Temperaturile cresc în jurul lumii ca urmare a emisiilor de seră și oamenii de știință au prezis de multă vreme că înregistrările de căldură vor fi întrerupte cu o frecvență tot mai mare.

Mai multe state, printre care și Marea Britanie, vor fi lovite de valuri noi de căldură extremă

Cu toate acestea, autorii noului studiu au declarat că ultima creștere a temperaturilor a depășit chiar și cele mai nefavorabile scenarii ale modelelor climatice. Acest lucru îi obligă să reconsidere studierea valurilor de căldură și să ia în considerare posibilitatea ca alte părți ale lumii, inclusiv Marea Britanie, să înregistreze temperaturi similare.

Acesta este, de departe, cel mai mare salt pe care temeperaturile l-au făcut vreodată”, a spus dr. Friederike Otto, directorul asociat al institutului pentru schimbări de mediu de la Universitatea din Oxford.

Friederike Otto este unul dintre fondatorii grupului World Weather Attribution, grup care a publicat ultimul studiu. ”Cu siguranță nu ar trebui să ne așteptăm ca undele de căldură să se comporte așa cum au făcut-o în trecut … trebuie să fim mai pregătiți”, a adăugat Otto.