6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

A fost lansat primul program național de monitorizare a calității aerului din școli

Calitatea aerului din școli va fi monitorizată, inițiativa aparținând Asociaţiei Române pentru Smart City.

Este primul program naţional de monitorizare care îşi propune să devină o importantă mişcare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în unităţile şcolare din România, conform comunicatului de presă.

Calitatea aerului din școli: o prioritate pentru părinţi, pentru profesori și pentru societatea civilă

Conform declarației lui Eduard Dumitrașcu, preşedinte al Asociației Române pentru Smart City, problema poluării ar trebui să reprezinte o prioritate în acest moment pentru autorităţi, pentru părinţi, profesori, societatea civilă.

Trebuie să vorbim mai mult despre despre acest fenomen şi să găsim soluţii pentru reducerea lui. City Air pune la dispoziţie un set valoros de date pe care ne putem baza în viitor, astfel încât să generăm schimbare şi să ne îmbunătăţim calitatea vieţii”, a precizat Eduard Dumitrașcu.

Proiectul-pilot ce stă la baza realizării reţelei naţionale City Air a demarat în Capitală pe 8 iunie 2021, prin instalarea în 30 de şcoli din Bucureşti a unor senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, în interiorul şi în exteriorul clădirii. Senzorii măsoară în timp real particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10, umiditatea, presiunea şi temperatura, explică Radio Eco Natura.

Platforma City Air se află în acest moment în faza de testare. Pe data de 17 iunie, proiectul City Air va fi lansat oficial în sectorul 6

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior şi din exterior.

Datele culese de senzori pot fi folosite că punct de plecare pentru autorităţi locale, centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, oricine doreşte şi poate să contribuie la reducerea poluării, iar iniţiatorii programului îşi doresc că datele să ajute concret la luarea deciziilor şi la generarea de recomandări care pot contribui în timp la dezvoltarea unor politici durabile.

Accesul la date este gratuit, ele putând fi accesate pe map.cityair.ro.

Latest news
știri