Kenya a declarat stare de dezastru, la nivel naţional

Foto: Radio Eco Natura
Foto: Radio Eco Natura

Seceta persistentă a convins autoritățile din Kenya să declare stare de dezastru, la nivel național.

Conform declarațiilor făcute de Guvernul din Kenya, gospodăriile afectate vor primi provizii de apă. Preşedintele statului african, Uhuru Kenyatta, a făcut anunțul în cursul zilei de joi, 9 septembrie.

Kenya traversează o reală criză, oamenii având nevoie de apă și de alimente

Serviciul de meteorologie din Kenya a prognozat că vremea neobişnuit de însorită şi de secetoasă va continua. Astfel, pentru statul din vestul Africii urmează o penurie de alimente şi apă. Acest fapt va afecta oamenii şi animalele în următoarele luni, notează Radio Eco Natura.

Potrivit autorităţilor, fuseseră deja consemnate cantităţi reduse de ploaie în sezonul ploios din acest an, din martie până în mai, în special în districtele din estul şi nordul ţării. Cel puţin două milioane de persoane din Kenya sunt afectate de secetă, conform organizaţiilor umanitare, mai arată sursa citată.

Recolte distruse, fântâni secate și surse de apă afectate

Recoltele din 12 dintre cele 47 de districte au fost afectate, iar numeroase surse de apă, precum rezervoare şi fântâni au secat, a indicat Societatea de Cruce Roşie din Kenya.

Acest fapt a determinat ca persoanele afectate să fie nevoite să parcurgă distanţe mai mari. Oamenii au parcurs drumuri foarte lungi pentru a căuta și  găsi apă pentru gospodăriile şi animalele lor domestice, a notat organizaţia.

Conform meteorologilor, prognozele preliminare sugerează că seceta ar putea dura până în anul 2022. Mai mult, aceștia au estimat că vor fi consemnate mai puţine precipitaţii în sezonul ploios care urmează, din octombrie până în decembrie.