Ciocârlia a ajuns pe lista păsărilor pe cale de dispariție

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ciocârlia, presura galbenă, fâsa de pădure, turturica, mărăcinarul, florintele: sunt doar o parte dintre păsările pe cale de dispariție.

30% din populațiile de păsări din Franța au dispărut

Franța anunță că în ultimii 30 de ani, 30% din populațiile de păsări au dispărut. La Marsilia, acolo unde a avut loc Congresul Mondial pentru Natură (UICN), un artist francez a instalat mai multe megafoane din care răzbat triluri peste care în curând se va așterne liniștea, precizează Radio Eco Natura.

Dropia mică, cucul, potârnichea… În ultimii ani toate aceste păsări au cunoscut un declin accelerat al populației, astfel încât, în curând, la venirea primăverii nu le vom mai putea auzi. Sper ca acțiunea mea să trezească anumite conștiințe”, a precizat artistul.

”Oamenii ar trebui să înțeleagă că dacă păsările dispar, vom dispărea și noi”

Potrivit datelor prezentate la Congresul de la Marsilia, din cele 8 milioane de specii cunoscute de animale și plante la nivel mondial, un milion sunt pe cale de dispariție.

Păsările sunt amenințate de folosirea excesivă a pesticidelor, de dispariția multor insecte, dar și de efectele încălzirii globale.

Oamenii ar trebui să înțeleagă că dacă păsările dispar, vom dispărea și noi mai devreme sau mai târziu. Pentru că nu telefoanele mobile și nici toate acele ecrane pe care le privim de dimineață până seara ne vor salva”, spune un vizitator aflat în public la Congresul de la Marsilia.

Ciocârlia, prepelița și potârnichea: specii din ce în ce mai rare în România

Specialiștii din România susțin că există o scădere semnificativă al numărului de exemplare. Este vorba despre cocoșul de mesteacăn și unele răpitoare de zi, precum vulturul pleșuv și negru, dar și pajura.

De asemenea, pe lista păsărilor pe cale de dispariție se află și exemplarele de câmpie, precum ciocârlia, prepelița și potârnichea.