6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Cu dedicație, pentru Tánczos Barna: ”Returnează PET-ul la Ministerul Mediului”

O nou eveniment inițiat de Declic: oamenii sunt sfătuiți să aleagă un PET și să ajungă, în data de 3 iunie, între orele 14.00-14.30, pe bd. Libertății 12.

Data de 3 iunie va reprezenta data pentru o inițiativă, pentru o formă inedită de protest și pentru un semnal de alarmă: ministrul Mediului, Barna Tánczos, amână de jumătate de an să adopte legea pentru sistemul garanție-returnare.

Astfel, susținătorii vor returna PET-urile la minister și vor pune sticlele de plastic într-o piscină în care va fi un înotător.

”Un PET pentru ministrul Mediului: pentru că ne înecăm în plastic”

Mesajul pentru ministrul Mediului este că, fără sistemul garanție-returnare, în curând ne vom îneca în plastic.

Actul legislativ trebuia adoptat pe 1 ianuarie 2021 pentru ca sistemul să fie funcțional de la 1 aprilie 2022. Cu toate acestea, suntem deja la finalul lunii mai.

Astfel, prin sistemul garanție-returnare am putea să returnăm PET-uri, doze de aluminiu și sticle de sticlă în supermarketuri. Pentru fiecare ambalaj returnat, ni s-ar restitui 50 de bani care ne-au fost reținuți la cumpărarea produsului.

Suma reprezintă garanția că vom returna ambalajele în magazin. Prin acest instrument, rata de colectare separată ar crește, la fel și cea de reciclare.

Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare pentru ambalaje

Dar, pentru că Ministerul Mediului amână de jumătate de an să adopte legea, în curând ne vom îneca în PET-uri și gunoaie. Pe 3 iunie nu ne așteptăm să primim garanția de 50 de bani înapoi. În schimb, vrem să primim din partea ministrului garanția că proiectul de hotărâre va fi adoptat cât mai repede”, arată inițiatorii evenimentului.

De asemenea, reprezentanții campaniei au precizat că, în cadrul evenimentului, vor depune petiția intitulată ”Reciclare: vrem sistemul garanție-returnare pentru ambalaje” la registratură.

Latest news
știri