18.7 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Fondul Mondial pentru Natură cere modificarea proiectului programului ”Rabla pentru sobe”

Programul trebuie să se axeze pe reducerea poluării și să vină în sprijinul tuturor gospodăriilor vulnerabile

În urma deschiderii procesului de consultare publică privind programul „Rabla pentru sobe”, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) a trimis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o serie de recomandări.

În ciuda faptului că programul are ca scop reducerea poluării prin înlocuirea sobelor ineficiente energetic, acesta impune o serie de limitări care pot îngreuna accesul la finanțare al persoanelor vulnerabile, aflate în sărăcie energetică.

Fondul Mondial pentru Natură: ”Cerem modificarea proiectului programului ”Rabla pentru sobe”, astfel încât să adreseze eficient obiectivele de mediu privind reducerea poluării și să vină în sprijinul tuturor gospodăriilor vulnerabile!”

Un studiu realizat de WWF în 2022 în rândul a 880 de gospodării arată că 74% din populație suferă din cauza lipsei de acces și a costurilor mari ale energiei, dar și ca urmare a eficienței energetice scăzute a locuinței, mai ales în zonele rurale.

Considerăm că în vederea eficacității și echității acestui program, este necesară luarea unor măsuri care să permită tuturor gospodăriilor vulnerabile să își poată încălzi eficient și sustenabil locuințele”, au transmis reprezentanții WWF-România.

Sărăcia energetică este un fenomen multidimensional

Organizația a precizat că, așa cum recunoaște Comisia Europeană în Recomandarea nr. 2023/2407 din 20 octombrie 2023, sărăcia energetică este un fenomen multidimensional.

În multe cazuri, această situație este determinată în principal de trei cauze profunde de bază:

  • Cheltuielile energetice ridicate în raport cu bugetul gospodăriei;
  • Nivelurile scăzute ale veniturilor;
  • Performanța energetică scăzută a clădirilor și a aparatelor.

În cursul lunii ianuarie 2024, a fost lansat programul Rabla pentru sobe, cu un buget de 500 de milioane de lei

Acesta vizează înlocuirea sobelor vechi cu altele eficiente energetic, având un randament de minim 80%.

Programul pilot se adresează comunelor din 27 de județe montane, acoperind 70% din costul noilor sobe pentru locuințe, până la 10.000 de lei, inclusiv TVA.

Aproximativ 1000 de primării din zonele eligibile vor facilita înlocuirea a 50.000 de sobe conform standardelor directivei EcoDesign.

Înscrierile în program se fac prin Administrația Fondului pentru Mediu, iar participanții primesc vouchere pentru achiziționarea noilor sobe.

Programul urmărește reducerea costurilor cu încălzirea, îmbunătățirea confortului și diminuarea poluării.

spot_img
Latest news
știri