3.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

Să nu uităm de natură: 1 aprilie celebrează Ziua Internaţională a Păsărilor

Ziua Internațională a Păsărilor are loc anual în cadrul programului „Omul și biosfera”, organizat de către UNESCO.

Data de 1 aprilie a fost preluată din 1906, când a fost semnată Convenția Internațională pentru Protecția Păsărilor, fiind cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului, arată Timiș Online.

În condițiile extincției unor specii și a scăderii numărului de indivizi datorită restrângerii habitatelor și a poluării în principal, textul convenției promovează principii despre importanța acestor specii pentru ecosistem și despre nevoia de protejare a lor și de a trăi în armonie cu natura. Un lucru îmbucurător este faptul că prin măsurile de conservare din ultimii ani s-a reușit reducerea extincției speciilor cu un procent de aproximativ 40%”, spune Silviu Mureșan, muzeograful debutant la Muzeul Național al Banatului, pe Facebook.

Ziua Păsărilor: sărbătorită alături de iubitorii de natură

Societatea Ornitologică România (SOR) aniversează Ziua Păsărilor începând cu anul 1994. De asemenea, organizația a strâns mii de participanți.

Directorul execuiv al SOR, Dan Hulea a percizat că, în cadrul societății, Ziua Păsărilor este sărbătorită alături de iubitorii de păsări și natură. Deși anul 2021 presupune lupta cu pandemia și încă un an al restricțiilor, membrii asociației vor celebra prin intermediul platformelor online.

Conform Timiș Online, printre activitățile pe care le-au pregătit pentru această zi ar fi: un filmuleț de inițiere pentru recunoașterea celor mai comune specii de păsări care se pot vedea în orașe și un quiz pentru începători, dar și pentru împătimiții păsărari.

Toate se găsesc pe pagina de Facebook ”Societatea Ornitologică Română”.

Cele mai indicate locuri pentru „birdwatching”

SOR face și câteva recomandări concrete pentru persoanele care doresc să participe la activități de observare și identificare a păsărilor.

Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei

Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit

Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu

Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni,

Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez.

În ceea ce privește capitala, Parcul Natural Văcărești rămâne cel mai bun loc de „birdwatching”. Cocluzia aparține membrilor SOR, în cadrul proiectului Atlasul Păsărilor din București. De asemenea, și în parcurile Herăstrău sau Tineretului sau pe Lacul Morii se pot observa numeroase specii.

spot_img
Latest news
știri