26.2 C
București
luni, 6 mai, 2024

România are cel mai mare potențial eolian din Europa de Sud-Est și Centrală

Datele au fost confirmate de Transelectrica

România este țara cu cel mai mare potențial eolian din Europa Centrală, scrie Adevărul.

Sursele de energie regenerabilă au reprezentat 41.2% din consumul brut de electricitate la nivelul UE în 2022 (ultimul an pentru care sunt disponibile datele statistice), o creştere cu 3.4 puncte procentuale faţă de 2021 (37.8%) şi mult înaintea altor surse de generare a electricităţii, cum ar fi energia nucleară (sub 22%), gaze (sub 20%) sau cărbune (sub 17%), arată datele Eurostat.

Potrivit acestora, România are cel mai mare potențial eolian din Europa de Sud-Est și Centrală, date confirmate și de Transelectrica, potrivit căreia țara noastră a produs mai multă energie (inclusiv eolieană) decât a consumat.

Capacitatea eoliană onshore existentă în România ar putea permite generarea unei cantități de 2 ori mai mare de electricitate decât consumul actual

Chiar și cu constrângerile existente și având o abordare orientată către optimizarea eficienței financiare a proiectelor, putem genera aproximativ 122.6TWh, valorificând doar capacitatea din cinci județe.

După cum arată datele Transelectrica, mixul energetic pentru producția electricității în Romania (perioada Decembrie 2022-Decembrie 2023) arată destul de balansat, cu producția din hidro aprovizionând 32%, urmată de producția din nuclear (20%), hidrocarburi (17%), cărbune (15%), eolian (13%), solar (2%) și biomasă (1%).

Județele cu cel mai mare potențial eolian sunt Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Ialomița

Conform calculelor bazate pe aceste două aspecte, județele cu cel mai mare potențial eolian din România sunt Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Ialomița.

Potențialul tehnic global pentru energia eoliană din toate cele cinci județe însumează împreună 98.9 GW, respectiv 249.2 TWh.

Latest news
știri