18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Nanoplasticul, găsit în inima embrionilor de pui

O nouă cercetare a constatat că microplasticul se poate infiltra până în inima în curs de dezvoltare a unui embrion de pui.

Nanoplasticul poate aunge până în inima embrionilor de pui, a constatat un nou studiu care aduce încă o dovadă a riscurilor potențiale pentru sănătate prezentate de aceste particule minuscule de plastic, potrivit Interesting Engineering.

Cercetarea a fost condusă de bilogul Meiru Wang de la Universitatea Leiden. El a efectuat mai multe cercetări pentru a vedea cum nanoplasticul interferează cu dezvoltarea embrionilor. Alături de colegii săi, a injectat nanoparticule de polistiren pentru a le monitoriza distribuția în embrioni.

„Am injectat nanoparticule de plastic intravenos în embrionul de pui. Este pentru prima dată când această abordare a fost folosită pentru a studia biodistribuția nanoparticulelor de plastic către mai multe organe ale embrionului”, a spus omul de știință.

Comportamentul nanoplasticului la embrionii de pui

Oamenii de știință au vrut să vadă biodistribuția acestor particule după ce intră în fluxul sanguin. S-a descoperit că acestea pot traversa pereții vaselor de sânge și se pot acumula la niveluri ridicate atât în ​​inimă, cât și în ficat.

„Unele nanoplastice sunt excretate prin rinichi”, a spus Wang.

De asemenea, particulele minuscule au fost găsite și într-un țesut cardiac ce nu are vase de sânge. Mai exact, e vorba de pernele avasculare ale inimii. Cercetătorii cred că nanoplasticul și-ar putea face drum către inimă printr-o deschidere.

„Sunt mici deschideri în țesutul cardiac în curs de dezvoltare. Ele joacă un rol în formarea și remodelarea structurii inimii în timpul dezvoltării”, a adăugat ea.

Studiul a fost efectuat pe pui deoarece aceștia au un grad ridicat de similitudine genetică cu oamenii. Aproximativ 60% dintre genele care codifică proteinele de pui au cel puțin un ortolog uman. Ortologii sunt gene care au evoluat dintr-o genă ancestrală comună, dar au păstrat o funcție similară la diferite specii.

spot_img
Latest news
știri