16.1 C
București
luni, 16 septembrie, 2024

Proiect de lege: Sterilizarea câinilor ar putea să nu mai fie obligatorie

Proiectul aparține parlamentarilor din PSD și UDMR

Un proiect de lege a fost depus la Senat de către 17 parlamentari de la UDMR, PSD şi neafiliaţi, cu scopul de a elimina obligativitatea sterilizării câinilor aparţinând raselor comune şi metișilor care au stăpân, transmite publicația Spotmedia.

Proprietarii câinilor care aparţin rasei comune au deopotrivă obligaţia sterilizării acestora în pofida faptului că animalele respective nu sunt abandonate, ci se bucură de supraveghere permanentă şi îngrijire din partea deţinătorilor”, se arată în propunerea legislativă.

Parlamentarii susțin că sterilizarea câinilor aparţinând raselor comune nu mai constituie o obligaţie

Mai mult decât atât, aceste patrupede sunt identificate ”prin microcipare sau prin alt mijloc de indentificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, proprietarul lor putând fi determinat oricând, astfel neexistând niciun motiv pentru care s-ar putea susţine obligaţia sterilizării lor.

Pe termen lung operaţiunea sterilizării va conduce la dispariţia acestor animale, deşi de cele mai multe ori fac parte din viaţa întregii comunităţi, astfel încât nu se justifică ca acestea să dispară pentru simplul motiv că sunt de rasă comună sau metişii acestora”, au transmis iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Proiectul de lege este depus la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor

Potrivit declarațiilor făcute de parlamentarii UDMR şi PSD, mulţi câini de rasă comună s-au păstrat datori ciobanilor, nevoia de protecţie a turmelor înfăptuindu-se cel mai bine de câinii de turnă, crescuţi de-a lungul generaţiilor în natură în special pentru a lupta cu animalele sălbatice în vederea protejării diferitelor turme.

spot_img
Latest news
știri