1.9 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Păianjenul care își țese pânza sub apă și trăiește toată viața în mediul subacvatic | VIDEO

Știai că există păianjeni care trăiesc toată viața într-un mediu subacvatic? Aceste minunate viețuitoare trăiesc inclusiv în România.

Păianjenul de apă este singura specie de păianjen care își poate petrece întreaga viață sub apă. În mod remarcabil, reușește acest stil de viață acvatic fără capacitatea de a respira efectiv sub apă, scrie IFL Science.

Argyroneta aquatica este originar din habitatele de apă dulce din mari părți ale Eurasiei. El trăiește din Insulele Britanice și Siberia până la Iran și Coreea de Sud. Japonia are chiar și propria subspecie, numită păianjen de apă japonez (Argyroneta aquatica japonica) sau mizugumo. Chiar dacă arată extrem de asemănător, subspecia japoneză are organe genitale mai mari.

Sunt relativ mici, măsurând între 8 și 15 milimetri în lungime, iar masculii tind să fie mai mari decât femelele, un paradox în lumea apăianjenilor.

La fel ca verii săi de pe uscat, păianjenul de apă obține oxigen din aer. Deci, pentru a respira, trebuie să creeze o bula de aer sub apă.

Păianjenul care își țese pânza sub apă

Păianjenul captează bule de aer ridicându-se la suprafața apei și scoțându-și abdomenul și picioarele, care sunt acoperite de fire de păr hidrofobe. Apoi înoată în apă cu bula de aer și o unește cu o bulă mai mare, care se menține la adâncime datorită pânzei cu care e legată.

Păianjenul poate sta într-o singură bulă mai mult de o zi.

Păianjenul de apă se hrănește cu gândaci acvatici mici și pești mici. Pentru a-i prinde, păianjenul țese un sistem de pânze în jurul său, care îl alertează dacă prada este aproape. Dacă țesătura este trasă, păianjenul prinde prada și o trage în bula de aer.

Societatea Britanică de Arahnologie atenționează specia poate mușca dacă este atacată. Mușcătura e la fel de dureroasă ca o înțepătură de albină.

spot_img
Latest news
știri