18.4 C
București
duminică, 8 septembrie, 2024

Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice: ”Predă spre reciclare tot ce funcționează cu baterii sau este conectat la priză!”

Foarte multe deșeuri electrice ajung la gropile de gunoi, sunt incinerate sau abandonate prin gospodării, deși sunt extrem de periculoase pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea oamenilor. Acest lucru este cauzat de un grad de conștientizare scăzut și mai ales de lipsa infrastructurii de colectare

În acest an, Ziua Internațională a Deșeurilor Electrice se va desfășura sub deviza ”Predă spre reciclare tot ce funcționează cu baterii sau este conectat la priză!”.

Sloganul intenționează să atragă atenția asupra deșeurilor electronice invizibile, transmite Radio Eco Natura.

Este vorba despre articolele cu mecanisme electronice care nu ajung pe fluxul dedicat de reciclare deoarece generatorul nu le consideră deșeuri electronice.

Potrivit Națiunilor Unite, în 2023 vor fi produse, la nivel global, 8 kg de deșeuri electronice per persoană

Anual, în lume sunt aruncate nu mai puțin de 61.3 milioane de tone de deșeuri electronice, o cantitate cu mult mai mare decât greutatea Marelui Zid Chinezesc.

Din păcate, doar 17.4% din aceste deșeuri, care conțin atât substanțe periculoase cât și materiale valoroase, sunt înregistrate și gestionate corespunzător la nivel global.

Restul de 50.6 milioane de tone ajung în alte destinații:

Sunt depozitate la gropile de gunoi;

Sunt incinerate;

Sunt comercializate;

Sunt tratate ilegal, fără respectarea standardelor;

Rămân în gospodării.

Ziua Internațională a Deșeurilor Electronice reprezintă o inițiativă anuală lansată de către WEEE Forum și membrii săi.

Ziua este programată să aibă loc în fiecare an, în data de 14 octombrie

Scopul acestei campanii este de a atrage atenția asupra creșterii alarmante a deșeurilor electronice și de a promova o gestionare responsabilă a acestora.

Orice activitate care contribuie la creșterea gradului de conștientizare cu privire la deșeurile electronice este binevenită să se alăture campaniei, fie că vorbim de campanii desfășurate pe platformele de socializare, în mass-media sau de acțiuni de colectare a deșeurilor electronice.

Toate aceste acțiuni sunt organizate în orașe, școli și evenimente de conferințe.

În România, Organizația ECOTIC invită publicul larg să se implice în această inițiativă prin intermediul platformei online

În anul 2022, ECOTIC a realizat studiul ”Obiceiurile populației României cu privire la echipamentele electrice de mici dimensiuni”.

Studiul vizează obiceiurile de debarasare a deșeurilor electrice. Potrivit analizei, doar 8.4 % din gospodăriile din România se debarasează corect de deșeurile electrice.

Restul deșeurilor este predat împreună cu gunoiul menajer, colectorilor informali de fier vechi.

Mai mult, foarte multe din aceste deșeuri continuă să fie abandonate pe spațiul public.

spot_img
Latest news
știri