5.4 C
București
duminică, 19 ianuarie, 2025

Lansarea Programului „Fabrici de reciclare” a fost amânată. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat depășește opt milioane de euro

Programul se va desfășura în perioada 6 decembrie 2022, ora 12.00 – 15 martie 2023, ora 12:00, în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru prima rundă de atragere de fonduri.

Deși ar fi trebuit să ia startul la 1 noiembrie ac,  programul „Fabrici de reciclare” se va desfășura în perioada 6 decembrie 2022, ora 12.00 – 15 martie 2023, ora 12:00, în limita bugetului maxim eligibil prealocat pentru prima rundă de atragere de fonduri, transmite Administrația Fondului pentru Mediu(AFM).

Prin intermediul acestui proiect, vor fi sprijinite activitățile/acțiunile specifice pentru construirea instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat pentru reducerea impactului acestora asupra mediului și sănătății populației, reducerea consumului de resurse în scopul promovării dezvoltării economice sustenabile în toate regiunile și atingerii țintelor de reciclare în acord cu Strategia Națională privind economia circulară și Planul Național de gestionare a deșeurilor/planurilor județene de gestionare a deșeurilor și a planului de gestionare a deșeurilor pentru municipiul București.

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate construirii instalațiilor noi de reciclare a deșeurilor colectate separat este de 286.000.000 Euro. Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8.400.000 Euro/proiect, potrivit sursei citate.

Lansarea Programului „Fabrici de reciclare” a fost amânată. Cine sunt cei care pot primi finanțare de la stat

Cei care vor să obțină sprijin financiar de la stat pentru reciclarea deșeurilor trebuie să fie autorizați pentru activități desfășurate precum:

– tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase;  

– tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase;  

– recuperarea materialelor reciclabile sortate;  

-demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor;  

– colectarea deșeurilor nepericuloase;  

– colectarea deșeurilor periculoase. 

Cererile de finanțare se vor depune doar prin aplicația informatică destinată programului, care va fi disponibilă pe site-ul www.afm.ro. 

Statisticile arată că România se află pe locul 26 din cele 27 de țări membre UE, în ceea ce privește reciclarea. Cel mai recent raport al Comisiei Europene(CE), menționează că rata deșeurilor municipale reciclate era de doar 11,1% din totalul de deșeuri. Astfel, statul nostru pierde masiv resurse regenerabile, iar sănătatea publică are de suferit din cauza depozitării deșeurilor.

spot_img
Latest news
știri