6.3 C
București
duminică, 8 decembrie, 2024

Somnul insuficient accelerează îmbătrânirea creierului

Cercetătorii avertizează: obiceiurile de somn deficitare cresc riscul de declin cognitiv și demență

Un studiu recent arată că somnul insuficient în prima parte a vârstei mijlocii este asociat cu o îmbătrânire accelerată a creierului.

Cercetătorii au examinat imagini ale creierului pentru a estima vârsta acestuia și au descoperit că micșorarea cerebrală indică o îmbătrânire avansată, nivelurile mai ridicate fiind corelate cu o vârstă cerebrală mai înaintată, notează Adevărul.

Studiul a implicat 589 de participanți cu o vârstă medie de 40 de ani care au fost supuși unor scanări cerebrale

Aceștia au completat chestionare privind obiceiurile de somn la începutul cercetării și după cinci ani.

La 15 ani de la debutul studiului, participanții au fost supuși unor scanări cerebrale pentru a evalua sănătatea lor cognitivă.

Somnul de proastă calitate este asociat cu o îmbătrânire cerebrală

Rezultatele studiului nostru, care a utilizat scanări cerebrale pentru a determina vârsta creierului participanților, sugerează că somnul de proastă calitate este asociat cu o îmbătrânire cerebrală echivalentă cu aproape trei ani, chiar din perioada vârstei mijlocii (între 40 și 65 de ani – n.red.)”, a explicat Clémence Cavaillès de la Universitatea din California, San Francisco, autorul principal al studiului.

În egală măsură, cercetătorul a atras atenția că obiceiurile de somn deficitare au fost asociate cu declinul gândirii și al memoriei la vârste mai înaintate.

Prin urmare, crește riscul de demență.

Rezultatele studiului

Echipa a constatat că persoanele cu obiceiuri de somn moderate, considerate deficitare, aveau, în medie, o vârstă cerebrală cu 1.6 ani mai mare decât a celor care aveau obiceiuri de somn deficitare ușoare.

Cei cu obiceiuri de somn deficitare severe prezentau o vârstă cerebrală medie cu 2.6 ani mai mare decât cei care aveau obiceiuri de somn deficitare ușoare.

Somnul de proastă calitate a fost asociat cu o vârstă cerebrală avansată în mijlocul vieții, subliniind importanța investigării intervențiilor timpurii pentru îmbunătățirea somnului, în vederea păstrării sănătății creierului”, au mai menționat autorii studiului.

spot_img
Latest news
știri