11.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Dezastru ecologic: tone de animale îngropate lângă Dunăre (Video)

În data de 1 martie 2021, Libertatea a publicat concluziile documentului întocmit de comisar, în urma anchetei

A fost nevoie de doi ani și de intervenția jurnaliștilor pentru a fi descoperit un dezastru ecologic de mari proporții: localitatea Smârdan adăpostea un cimitir ilegal de animale.

Controale au fost făcute absolut degeaba în localitate, iar pentru o perioadă de măcar doi ani, locuitorii s-au plâns de mirosul cumplit.

Au fost efectuate nu mai puțin de 5 controale între anii 2018 și 2019, dar Garda de Mediu nu a sesizat mari nereguli. Sau, a fost mai convenabil să întocmească un raport fals, raport care contrazice orice reclamație.

Dezastru ecologic: Garda de Mediu întâmpină probleme cu simțul olfactiv

În urma numeroaselor sesizări făcute de locuitorii din localitatea Smârdan, Costel Ifrim de la Garda de Mediu Tulcea a declarat, în 2019, că mirosul specific există doar în interiorul unității și că nu a găsit enormul cimitir ilegal cu mii de oi, porci și vite îngropate.

În data de 1 martie 2021, Libertatea a publicat concluziile documentului întocmit de comisar, în urma anchetei.

Astfel, deși autoritățile ar fi intervenit în octombrie 2019, deși au existat multiple plângeri referitoare la incinerator, nu există un rezultat al controalelor dinainte de 2020, nu au fost constatate nereguli și nu au fost găsite tonele de animale îngropate, contrar sesizărilor făcute inclusiv de locuitorii Brăilei.

Google Earth contrazice Garda De Mediu

Autoritățile tac, Garda de Mediu tace, dezastrul ecologic continuă, așa cum continuă și plângerile. Dunărea miroase, dar cimitirul de animale pare de negăsit, deși se insistă pe faptul că incineratorul funcționează la parametri ideali.

Imaginile surprinse de Google Earth arată că pământul este răscolit de dinainte de 2018, se arată în raportul Libertatea.

Concluzia, halucinantă de altfel, arată că incineratorul nu poate arde decât 1,4 tone în loc de 9 tone la 16 ore. De asemenea, nu ar fi racordat nici la gaz, iar măsurătorile din ape au descoperit depășiri însemnate.

Costel Ifrim a închis ochii și a întors spatele

În 2019, Garda de Mediu, în frunte cu Costel Ifrim a concluzionat că nosmalitatea este la ea acasă în smîrdan, Tulcea și a întocmit următorul raport:

”miros specific doar în interiorul unității”

 –”în localitatea Smârdan, care este la sud de incineratorul Cazacioc&Co SRL, la o distanță de 1,5 km, nu se constată miros specific de incinerator”

”se observă folosirea de substanță biocidă (…) pentru dezinfecția incintei, a echipamentelor, a utilajelor”

”societatea face monitorizare semestrială a emisiilor în aer (…) ultimul raport de încercare fiind făcut în 31.05.2019, care nu indică depășiri ale valorilor-limită de emisie în atmosferă”

 –”datele meteo analizate în perioada 7.09.2019 – 9.09.2019 nu puteau conduce la dispersia fumului și mirosului spre localitatea Brăila”

”până în prezent, la sediul Comisariatului Județean Tulcea al GNM nu s-au înregistrat niciun fel de sesizări referitor la disconfortul creat de funcționarea societății Cazacioc&Co SRL”.

Nu au fost constatate neconformități la data controlului și din documentele analizate rezultă că în perioada 7.09.2019 – 9.09.2019 nu au fost constatate deficiențe și că societatea a respectat parametrii de funcționare conform Autorizației Integrate de Mediu”, se arată într-un extras din raportul Gărzii de Mediu.

Tone de leșuri de animale

A fost nevoie de nu mai puțin de 5 intervenții pentru ca Garda Națională de Mediu, sosită de la București să descopere realitatea, împreună cu procurorii de la Curtea de Apel Constanța.
Astfel, în timpul celui de-al cincilea control, au fost găsite mii de tone de leșuri de animale, îngropate exact în vecinătatea incineratorului.

Încă din 2018, locuitorii din Brăila au făcut patru sesizări care, desigur, au rămas fără răspuns. În anul 2019 a existat o singură sesizare referitor la disconfortul creat de funcționarea societății Cazacioc&Co SRL Smârdan Tulcea, sesizare care, de asemenea, nu s-a confirmat.

Adevărul poate fi îngropat la fel de bine ca și leșurile, cominarii încercând, la vremea respectivă, să-i convingă pe oameni că mirosul vine de la o stație de pompare din Brăila.

Anchetă Libertatea: dezastrul ecologic poartă două nume

Nicolae Acceleanu, comisar-șef, și comisarul Costel Ifrim, cei doi care au semnat documentul de control, sunt nume vechi de peste un deceniu în fruntea Comisariatului Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu.

Însă, de-a lungul timpului, ambii au avut probleme. Ifrim a fost demis din fruntea Comisariatului Gărzii de Mediu a Administrației Deltei Dunării în 2008, conform ziare.com.

Apoi, Acceleanu și-a pierdut și el postul de comisar-șef al Gărzii de Mediu Tulcea în 2009.

De când a venit domnul Acceleanu la conducerea Gărzii de Mediu din Tulcea, nu a mai fost nicio acţiune de control la Alum”, spunea șeful Gărzii Naționale de Mediu de atunci, Silvian Ionescu, pentru Agerpres.

Alum a fost găsită vinovată în 2009 că a poluat Delta Dunării cu un nor cu sodă caustică. Acceleanu a revenit însă pe post în 2014, după ce a câștigat un proces, conform Ziarului de Tulcea.

În acel moment, comisariatul avea deja alt șef, numit prin concurs! Și Ifrim s-a întors la comisariatul Tulcea, după ce a fost plimbat inclusiv pe la Covasna, scria același Ziar de Tulcea în 2012.

Libertatea a trimis o solicitare legată de aceste controale către Comisariatul Tulcea al Gărzii Naționale de Mediu și va publica răspunsul când acesta va sosi.

Latest news
știri