11.1 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

Există dovezi, dar nu exită vinovați: pescuit ilegal de sturioni

Speciile de sturioni, pe cale de dispariție. Ca și aplicarea legii

Legea continuă să fie încălcată: dovezile pescuitului ilegal de sturioni din Delta Dunării au fost găsite în apă.

În urma unui control, inspectorii din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Mediului Murighiol – Sf. Gheorghe au găsit 300 de carmace. Respectivele unelte pentru pescuit fără nadă sunt formate dintr-un șir de cârlige mari din oțel și pot fi așezate în apă, la diferite adâncimi.

Ustensilele erau montate în Meleaua Sf. Gheorghe, care face parte din Rezervația Delta Dunării, cu scopul capturării sturionilor.

Speciile de sturioni, pe cale de dispariție. Ca și aplicarea legii

Potrivit unui anunț făcut de Ministerului Mediului, uneltele au fost găsite de inspectori în cadrul unui control de prevenire și combatere a braconajului piscicol.

Ministerul Mediului precizează că toate speciile de sturioni, morunul, păstruga, nisetrul, cega, şipul şi viza sunt protejate de Convenția privind comerțul internațional cu specii sălbatice de floră și faună pe cale de dispariție (CITES).

ARBDD a menționat că nu a fost identificat proprietarul celor 300 de carmace, uneltele fiind, ulterior, confiscate.

Toate speciile de sturioni, morunul (Huso huso), păstruga (Acipenser stellatus), nisetrul (A. gueldenstaedtii), cega (A. ruthenus), şipul (A. sturio) şi viza (A. nudiventris) sunt protejate de Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de floră şi faună pe cale de dispariţie (CITES)”, a transmis ARBDD.

Sursa citată menţionează că, având în vedere declinul populaţiilor de sturioni, România a introdus în anul 2006 prin Ordinul nr. 330/2006 emis în comun de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor o interdicţie referitoare la pescuitul şi comercializarea sturionilor sălbatici pe o perioadă de 10 ani.

Pescuitul de sturioni: interzis, dar greu de oprit

Având în vedere declinul populațiilor de sturioni, România a introdus în anul 2006 prin Ordinul nr. 330/2006 emis în comun de Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor o interdicție referitoare la pescuitul și comercializarea sturionilor sălbatici pe o perioadă de 10 ani. În aprilie 2016 a fost emis Ordinul Nr. 545/715/2016 prin care a fost prelungită cu încă 5 ani interdicția pentru capturarea tuturor speciilor de sturioni din habitatele piscicole naturale din România”, a transmis Ministerul.

Latest news
știri