Jurnaliștii publicației germane Der Spiegel au făcut o amplă anchetă legat de lemnul tăiat ilegal și care apoi ajunge să fie folosit de diferite companii. Și au descoperit faptul că din România provine majoritatea lemnului tăiat la acest mod pentru că atât românii cât și beneficiarii principali austrieci sunt de acord să taie pădurile ilegal și să scoată profit din asta. Chiar dacă asta înseamnă că unele dintre cele mai vechi păduri din Europa sunt în pericol de a dispărea. Este vorba de principiu de lemnul din Moldova, mai exact de pe raza județului Suceava, unde deja nu mai puțin de 1800 de polițiști și procurori au descins și fac o anchetă în localitatea Bogdănești.
Amplă ancheta asupra două companii austriece
Asta pentru că au descoperit că acolo se defrișează ilegal, se spală bani și se face și evaziune fiscal. Beneficiarii pricipali ai lemnului tăiat sunt două companii austriece Egger și HS Timber, care au și filiale în România, Egger chiar la Rădăuți în apropierea celeilalte filiale a HS Timber. Practic au stabilit cartierul general în vecinătatea materiei prime, astfel încât afacerile să meargă ca pe roate. Mai ales că spre exemplu Egger are nu mai puțin de 11.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro fiind cea importantă producătoare de pal din domeniu. În acest moment ambele companii sunt acuzate că lucrează cu cei care defrișează ilegal pădurea, desigur pentru profit. Însă nu doar pădurea este în pericol, așa cum spun jurnaliștii germani, ci și fauna, pentru că acolo trăiesc sute de specii de animale, care vor fi pe cale de dispariție odată ce rămân fără habitatul lor natural.
Lemnul din România principala sursă de lemn tăiat ilegal din lume
Pe de altă parte Interpol atrage atenția asupra faptului că nu mai puțin de 30% din lemnul comercializat la nivel mondial este din surse ilegale și mai bine de jumătate din acesta provine din România. Jurnaliștii germani au mai explicat că jaful din pădurile din România este făcut prin complicitatea autorităților, care nu doar că închid ochii, mai pun și umărul la unele furturi. Astfel că este adusă în discuție mărturia unui fost membru al uneia stfel de rețele care vorbește despre complicitatea Ministerului Mediului în defrișările ilegale. Compania austriacă Egger a negat toate acuzațiile, spunând că afacerile lor sunt cât se poate de legale.