Lucrările la Amenajarea Hidroenergetică (AHE) Cerna – Belareca vor fi finalizate după mai bine de patru decenii de stagnare, Ministerul Mediului emițând proiectul de acord de mediu necesar pentru reluarea investiției.
Proiectul hidroenergetic Cerna – Belareca va crește producția de energie
Proiectul, amplasat în localitățile Băile Herculane, Mehadia și Cornereva din județul Caraș-Severin, va suplimenta capacitatea medie de producție a energiei cu 40.2 GWh/an.
”Cerna – Belareca este unul dintre cele mai vechi proiecte hidroenergetice din România. Au trecut 45 de ani de la demararea primelor lucrări, iar investiția a fost sistată în anii ’90, la un stadiu de realizare de 80%”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Finalizarea acestui obiectiv va aduce beneficii majore, atât din punct de vedere energetic, cât și pentru securitatea apei.
Barajul de la Cornereva va avea o capacitate de stocare de 7.11 milioane mc, ceea ce va permite acumularea a aproximativ 4.15 GWh energie electrică.
Proiectul respectă normele de mediu și contribuie la securitatea energetică a României
Ministrul Mediului a subliniat că proiectul a trecut prin toate etapele de evaluare a impactului asupra mediului, respectând legislația națională și normele europene: ”Aceste studii au condus la integrarea de măsuri de prevenire și reducere a impactului asupra mediului, inclusiv măsuri de monitorizare, atât pentru perioada de execuție a lucrărilor de finalizare, cât și pentru perioada de funcționare a AHE Cerna – Belareca”.
Investiția va fi realizată de Hidroelectrica și face parte din strategia națională de valorificare a resurselor hidroenergetice pentru consolidarea securității energetice a României.
”Ne asigurăm că ținem în frâu facturile la energie electrică”, a mai precizat Mircea Fechet.