10.8 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

Octavian Berceanu: ”Rata condamnărilor pentru infracțiuni de mediu este sub 1%”

Invitat la Jurnalul de Seară de la Digi24, Șeful Gărzii de Mediu a discutat despre infracțiunile de mediu, despre cazul de la Urlați, acolo unde a găsit o serie de nereguli, printre care o groapă de gunoi ilegală, pe care Primăria încerca să o astupe cu pământ.

”Un primar trebuie să fie, în primul rând, un manager. Dacă nu este capabil, indiferent de votul cetățenilor, trebuie să învețe să fie capabil”

Octavian Berceanu a precizat că, dacă un edil vrea să-și păstreze funcția, trebuie să dea dovadă de buna abilități manageriale. În cazul de la Urlați, primăria a încercat să dosească o groapă de gunoi ilegală.

De asemenea, șeful Gărzii de Mediu a declarat că, indiferent dacă vorbim despre Primăria Capitalei sau de primarul unui sătuc, edilul lucrează în folosul comunității: nu ascunde, nu minte și nu denaturează adevărul.

Mai mult, Berceanu a explicat că un primar plătește 500 de lei amendă pentru infracțiuni de mediu. Cu toate acestea, în viziunea sa, suma este una modică și crede că mai trebuie adăugat un zero sau chiar două, în funcție de gravitatea faptei.

Dar mai este o problemă – odată ce faci o plângere penală și nu se întâmplă nimic, iar rata condamnărilor pe infracțiuni de mediu este sub 1%, despre ce vorbim? Este ca și cum ai sponsoriza infracționalitatea de mediu în România. Trebuie să dai șpagă ca să ajungi să fii condamnat pe o infracțiune de mediu în România, altfel nu ai cum”, a precizat șeful Gărzii de Mediu

Infracțiuni de mediu, tratate cu superficialitate: ”O amendă de 50.000 de lei pentru un primar care strânge gunoaie și le astupă cu pământ ar fi adecvată, este o amendă la nivel european, mi se pare corectă”

În cadrul emisiunii, Octavian Berceanu a mai explicat și faptul că prejudiciul este același și pentru un om din România și pentru un om din Germania, doar că în Germania, infractorul este privat de libertate pentru astfel de fapte.

Statul german pedepsește cu închisoarea acest gen de infracțiune și, în viziunea lui Berceanu, acest lucru ar trebui să se întâmple și în țara noastră.

Odată ce ai deversat niște zeci, sute de camioane de deșeuri și ai pus pământ peste ele, acolo or să zacă niște ani de zile și vor distruge pânza freatică, distrug vegetația, ne distrug sănătatea, de fapt – nu poți să mai folosești o fântână în zona respectivă, trebuie să te muți dacă deja locuiești acolo. Ce să faci în localitatea respectivă, de unde să îți tragi apă? Nu poți să mai ai apă potabilă, e clar”, a spus Octavian Berceanu, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu.

Foto: Adevărul

Latest news
știri