22.8 C
București
sâmbătă, 13 aprilie, 2024

Dezastru ecologic în Sri Lanka: Nava cu substanțe chimice continuă să ardă și după 11 zile

Sri Lanka se confruntă cu cel mai grav dezastru ecologic din istoria sa, în urma incendiului care a izbucnit acum 11 zile pe nava X-Press Pearl și care nu a fost stins nici până acum, arată Digi 24.

Autoritățile au emis ipoteza conform căreia dezastrul a fost cauzat de o scurgere de acid azotic, iar Guvernul a transmis că dezastrul va fi anchetat.

În același timp, poliția îi va interoga pe căpitanul navei și pe membrii echipajului.

Marina din Sri Lanka și Garda de Coastă indiană încearcă să reducă flăcările de mai bine de 11 zile

Incendiul de pe MV X-Press Pearl, navă înmatriculată în Singapore, a izbucnit în 20 mai și nu a fost stins nici până acum. Atât echipaje ale Marinei din Sri Lanka , cât și reprezentanți ai Gărzii de Coastă încearcă să reducă flăcările.

Cei 25 de membri ai echipajului au fost evacuați, dar operațiunea de stingere a focului a fost îngreunată de vânturile musonice și de încărcătura extrem de inflamabilă și otrăvitoare”, scrie The Guardian.

Conform The Guardian, nava transporta 25 de tone de acid azotic, hidroxid de sodiu și alte substanțe chimice periculoase, precum și 28 de containere cu materii prime folosite la fabricarea pungilor de plastic. De asemenea, avea mai mult de 300 de tone de combustibil în rezervoare.

Din informațiile de până acum, situația poate fi descrisă ca fiind cel mai grav dezastru din viața mea”, a spus Dharshani Lahandapura, președintele Autorității pentru Protecția Mediului Marin.

El a declarat că substanțele chimice s-au scurs în mare și au contaminat apa, provocând probabil daune ecologice recifelor de corali, lagunelor și mangrovelor, ceea ce ar avea nevoie de zeci de ani pentru revenirea la situația anterioară dezastrului.

Deși mii de angajați se luptă cu flăcările, oficialii preferă dezinformarea, declarând că focul ar fi fost stins

Deși au trecut mai bine de 11 zile, mii de angajați ai armatei participă la o acțiune de amploare și încearcă cu bulodozerele să înlăture stratul gros de reziduuri din plastic și deșeuri chimice care a acoperit țărmul.

Oamenii sunt îmbrăcați în echipament de protecție și contrazic mesajul oficialilor. Aceștia au declarat că focul ar fi fost stins, dar exploziile au loc în continuare.

Latest news
știri