5.8 C
București
marți, 22 octombrie, 2024

Poiana Uzului: Cel mai înalt baraj cu contraforţi din România este situat în județul Bacău

Barajul se află la aproximativ 30 de kilometri de izvoare și la circa 10 kilometri amonte de confluența râului Uz cu râul Trotuș

Situată în județul Bacău, pe cursul râului Uz, amenajarea Poiana Uzului este cel mai înalt baraj cu contraforţi din România.

Barajul se încadrează în clasa de importanță I și categoria de importanță A (excepțională) și servește diverse scopuri, printre care: alimentarea cu apă potabilă și industrială a municipiilor Bacău, Moinești, Onești, a orașelor Târgu Ocna, Comănești, Dărmănești și a altor localități de pe valea râului Trotuș (Ardeoani, Măgirești, Poduri, Dofteana, Târgu Trotuș, Pârgărești și Cașin), producerea de energie electrică și atenuarea şi tranzitarea în siguranţă a viiturilor.

Barajul ”Poiana Uzului” are peste 50 ani de funcţionare

Reprezentanții Apelor Române au precizat astăzi, 2 iunie, că amenajarea hidrotehnică se menține în condiții bune și foarte bune de siguranță în cei peste 50 de ani de funcționare, fiind exploatată de Apele Române Siret prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bacău.

În egală măsură, această zonă oferă posibilități de recreere și turism, fiind înconjurată de un peisaj natural pitoresc și oferind oportunități pentru activități în aer liber, cum ar fi pescuitul, drumețiile și observarea naturii.

Mai mult, zona este cunoscută și pentru rezervația naturală ”Cheile Poiana Uzului”, o arie protejată. de interes național, unde se pot observa fenomene geologice și peisaje spectaculoase.

Cheile sunt străbătute de râul Uz și oferă oportunități pentru drumeții și excursii în natură.

spot_img
Latest news
știri