15.6 C
București
vineri, 3 mai, 2024

Prima ”gigafabrică” de baterii auto pentru mașini electrice a fost inaugurată în Franța

Investiția depășește două miliarde de euro

A fost inaugurată prima “gigafabrică” unde vor fi produse baterii pentru autovehiculele electrice Mercedes și Stellantis.

Unitatea va începe producția de baterii litiu-ion în cursul acestui an

Potrivit publicației Biziday, Mercedes și Stellantis (Fiat, Peugeot, Citroen, Opel, Jeep etc) au investit în uzina din nordul Franței, în jur de un miliard de euro.

Compania din domeniul energetic TotalEnergies și statul francez au asigurat un alt miliard de euro pentru ridicarea fabricii, investiția totală depășind două miliarde de euro.

Mai mult, Reuters scrie că o uzină atât de mare evidențiază cursa dintre guvernele europene pentru a atrage producătorii de automobile la nivel mondial, care caută să producă componentele pentru vehiculele electrice cât mai aproape de piețele lor principale.

Noua uzină marchează o etapă cheie în transformarea Europei, pentru a face industria auto mai rezistentă, mai competitivă și mai sustenabilă, inclusiv în era electricității”, a declarat Ola Kallenius, directorul general al Mercedes-Benz.

Prima ”gigafabrică” pentru baterii auto Mercedes și Stellantis va avea o capacitate inițială de 13 gigawați-oră, cu un potențial de până la 40 GWh, suficient pentru a construi baterii pentru peste 500 de mii de vehicule anual. Vor mai fi construite încă trei astfel de uzine.

Autoritățile regionale preconizează, de asemenea, că vor fi create 2.000 de locuri de muncă până în 2030.

Europa depinde în mare măsură de bateriile fabricate în Asia, iar lideri europeni oferă diverse avantaje producătorilor auto pentru a stimula industria.

Latest news
știri