6.7 C
București
sâmbătă, 25 ianuarie, 2025

În fiecare minut, o cantitate de deșeuri din plastic echivalentă cu încărcătura unui camion ajunge în oceane

WWF România a lansat o nouă petiție pentru a stopa poluarea cu plastic

Fondul Mondial pentru Natură (WWF România) avertizează că, în fiecare minut, o cantitate de deșeuri din plastic echivalentă cu încărcătura unui camion ajunge în oceane.

Fondul Mondial pentru Natură: ”Producția de plastic este una dintre principalele cauze a generării de gaze cu efect de seră”

În acest ritm, până în 2040, producția de plastic ar putea reprezenta 19% din emisiile totale de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Plasticul sufocă râurile și oceanele, dăunează vieții sălbatice, este prezent chiar în mâncarea, aerul și apa pe care le consumăm”, au transmis membrii WWF România.

În egală măsură, reprezentanții organizației pentru protecția mediului au lansat o nouă petiție, precizând că, fără acțiuni imediate, poluarea cu plastic s-ar putea tripla până în 2040.

Semnează aici pentru un tratat global puternic privind stoparea poluării cu plastic!

Deși plasticul este un material foarte util în multe moduri, peste 90% din plasticul care poluează planeta noastră este format din materiale plastice de unică folosință și microplastice, cum ar fi cele adăugate în produsele cosmetice, a mai adăugat Fondul Mondial pentru Natură (WWF România).

În fiecare an, omenirea produce aproximativ 430 de milioane de tone de plastic

Plasticul sufocă natura într-un ritm fără precedent.  Deșeurile din plastic au fost găsite în toate zonele globului, de la cele mai adânci mări până la cei mai izolați munți. Ele provoacă daune majore ecosistemelor, în același timp perturbă și mijloacele de trai a milioane de oameni,  reprezentând un risc semnificativ pentru sănătate și economia mondială”, se arată în textul petiției.

Principiile tratatului:

  • reguli globale comune obligatorii din punct de vedere legal pentru a reglementa producția, consumul și gestionarea plasticului;
  • interdicții globale asupra celor mai dăunătoare produse din plastic;
  • cerințe globale de proiectare pentru a asigura că tot plasticul poate fi reutilizat și/sau reciclat ușor și în siguranță;
  • sprijin tehnic și financiar suficient tuturor țărilor, în special țărilor cu venituri mici și medii, pentru a implementa eficient toate măsurile din tratat;
  • implicarea semnificativă a comunităților cele mai afectate, inclusiv a muncitorilor clandestini și a populațiilor indigene.
spot_img
Latest news
știri