Cea mai periclitată specie de vultur din Europa a reapărut în nordul Italiei, într-o rezervaţie naturală din regiunea Friuli, a anunţat weekendul trecut o sursă citată de agenţia de presă ANSA, citat de Agerpres.
Pasărea a reînceput să cuibărească în Rezervaţia Lacul Cornino
Vulturul egiptean, cea mai periclitată specie de vultur de pe continentul nostru şi totodată cea mai mică din Europa, a reînceput să cuibărească în Rezervaţia Lacul Cornino.
Specialiştii din domeniul naturii şi reprezentanţii acelui parc natural din nordul Italiei au spus că păsările observate acolo au venit din Spania.
”Acum există mai puţin de 3.000 de perechi de vultur egiptean, din care mai mult de jumătate se află în Peninsula Iberică. În Italia, pe de altă parte, trăiesc doar o duzină de perechi, în principal concentrate în Sicilia”, a declarat Fulvio Genaro, directorul ştiinţific al rezervaţiei.
Hoitarul alb sau vulturul egiptean (Neophron percnopterus) este o specie de vultur care, odinioară, avea o arie de răspândire destul de largă
Pasărea era întâlnită în sud-vestul Europei, în nordul Africii, dar puține exemplare se mai găseau și în sudul Asiei.
Începând cu anul 2008, specia a fost adăugată în lista animalelor pe cale de dispariție în cadrul unei conferințe a Organizației Națiunilor Unite (ONU) de la Roma.
La acel moment, oficialii anunțau că, din cele 50000 de exemplare, au rămas doar 1000 în toată lumea.