21.5 C
București
luni, 20 mai, 2024

Sancțiuni de zeci de milioane de euro riscă România din cauza depozitelor de deșeuri neecologizate

Depozitele de deșeuri neecologizate riscă să aducă României sancțiuni usturătoare. Anunțul este făcut chiar de către ministrul mediului, Mircea Fechet. Acesta a explicat că nici după 2018 România nu a luat vreo măsură, deși se impunea.

Mircea Fechet a declarat că nici condamnarea primită în 2018 din cauza depozitelor de deșeuri neecologizate nu a făcut România să ia măsuri. Practic în 2018 Curtea Europeană de Justiție a condamnat România pentru că nu a ecologizat depozite de deşeuri industriale. Deşeuri periculoase sau depozite municipale de deşeuri. Acum, România a fost reclamată din nou, potrivit news.ro. Motivul este același, există 33 de depozite de deşeuri neecologizate. Iar în cele mai multe cazuri firmele care le deţin nu pot financiar să le facă ecologizarea. ”Din nefericire, statul român a moştenit de la perioada comunistă o serie de probleme de mediu. Parte din aceste probleme care fac obiectul acestei cauze foarte celebră de altfel. Este cauza C301 din 2018, unde statul român a fost deja condamnat. Curtea Europeană de Justiţie a considerat că nu ne-am îndeplinit acea obligaţie de mediu.

O parte din acele depozite de deșeuri sunt moștenite din perioada comunistă

Anume de a ecologiza acele depozite de deşeuri. Discutăm acolo de depozite municipale vechi, de depozite industriale şi de depozite de deşeuri periculoase. Sunt trei categorii de deşeuri. Iniţial au fost 101 astfel de depozite, între timp am închis cea mai mare parte dintre ele. Astăzi, mai există doar 33 din 101, a fost un efort formidabil să plătim. Și să identificăm resurse pentru închiderea acestora. Din nefericire însă, discutăm despre unele depozite de deșeuri foarte mari. Ca volum şi ca suprafaţă, la fel cum discutăm despre multe depozite deţinute de societăţi comerciale. Care astăzi se află ori în faliment, ori în insolvenţă, ori în alte situaţii care nu asigură surse de finanţare pentru ecologizarea acestora.

CJUE a fost sesizată din nou, iar de data asta riscăm sancțiuni pecuniare

Din nefericire, Curtea Europeană de Justiţie a fost sesizată din nou. Pentru că statul român nu a pus în aplicare dispozitivul condamnării iniţiale. Condamnare care la momentul respectiv nu făcea referire şi la sancţiuni pecuniare. Însă, în acest moment, fiind încă în procedură de închidere a acestor depozite de deşeuri, există riscul unei noi condamnări. Iar problema mai mare decât condamnarea în sine este cea legată de faptul că, această nouă condamnare va atrage nişte sancţiuni pecuniare.” A spus ministrul într-o emisiune televizată. Acesta a adăugat că sancțiunile pot ajunge la zeci de milioane de euro.

spot_img
Latest news
știri