16.5 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Descinderi DIICOT la mafia gunoaielor: Zeci de percheziţii au avut loc în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu

Un grup infracţional organizat intenționa să aducă aproximativ 1.500 de tone de deşeuri în România

Aproximativ 80 de persoane urmează să fie duse la audieri la DIICOT Timişoara în urma unor percheziții care au avut loc duminică în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, transmite News.ro.

A fost vizat un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar

Pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deşeuri.

Deşi, potrivit OUG nr. 195/2005, privind protecţia mediului, ”Introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură, în scopul eliminării acestora, este interzisă”, sub pretextul efectuării unor operaţiuni de valorificare/reciclare, membrii grupului infracţional, pe fiecare palier sau nivel de execuţie, ar fi acţionat pentru introducerea ilegală în ţară a deşeurilor, punând astfel în pericol sănătatea populaţiei şi mediul înconjurător.

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii DIICOT Timişoara, au efectuat 44 de percheziţii domiciliare, în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu

Potrivit anchetatoilor, aceştia ar fi profitat şi de faptul că în România preţul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, urmărind astfel să obţină în mod facil câştiguri financiare importante.

După introducerea nelegală în ţară a deşeurilor, membrii grupului infracţional ar fi acţionat pentru ştergerea urmelor infracţiunii de contrabandă calificată, procedând la influenţarea trasabilităţii, pentru a ascunde provenienţa deşeurilor şi la transportarea lor la diferite societăţi care deţineau instalaţii de reciclare/recuperare.

Pe parcursul activităţii de urmărire penală, au fost depistate 57 de astfel de transporturi, însumând peste 1.500 de tone de deşeuri.

Pentru alte transporturi depistate la intrarea în ţară, nu a fost permis accesul pe teritoriul României„, au declarat anchetatorii.

spot_img
Latest news
știri