19.2 C
București
marți, 8 octombrie, 2024

Rata de încălzire a oceanelor aproape s-a dublat începând din 2005

Rata de încălzire a oceanelor afectează peste 20% din suprafața globală în 2023, conform unui nou raport Copernicus. Experții avertizează că apele mai calde intensifică uraganele și valurile de căldură marine, amplificând impactul schimbărilor climatice

Rata de încălzire a oceanelor aproape s-a dublat începând din 2005, informează AFP citat de Economica.net.

În plus, mai mult de o cincime din suprafaţa oceanelor lumii a fost afectată de un val de căldură severă în 2023, potrivit unui raport al observatorului european Copernicus publicat luni,

Încălzirea globală a crescut constant începând din anii 1960

Încălzirea oceanelor poate fi privită ca o santinelă a încălzirii globale. Aceasta a crescut constant începând din anii 1960. Iar din 2005, rata încălzirii oceanelor s-a dublat”, a subliniat oceanograful Karina Von Schuckmann în cadrul unei videoconferinţe dedicate prezentării celui de-al optulea raport Copernicus privind starea oceanelor.

Noul raport susține concluziile formulate anterior de Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (GIEC).

În 2019, acești experți în climă desemnați de ONU au afirmat că este ”probabil” ca rata de încălzire a oceanelor ”să se fi mai mult decât dublat începând din 1993”.

Această creștere a temperaturilor marine este explicată prin faptul că, începând din 1970, oceanele au absorbit ”mai mult de 90% din excesul de căldură al sistemului climatic”, rezultat al emisiilor masive de gaze cu efect de seră produse de activitățile umane, conform GIEC.

Încălzirea oceanelor duce la formarea uraganelor și furtunilor extrem de puternice

Oceanele, care acoperă 70% din suprafața Pământului, joacă un rol crucial în reglarea climei globale.

Apele mai calde contribuie la formarea uraganelor și furtunilor mai puternice, însoțite de un șir de distrugeri și inundații.

Această încălzire este însoţită şi de o creştere a valurilor de căldură marine.

În 2023, 22% din oceanele lumii s-au confruntat cu cel puţin un val de căldură severă sau extremă.

spot_img
Latest news
știri