3.4 C
București
luni, 25 noiembrie, 2024

Modul în care o banală pungă de chipsuri poate distruge un întreg ecosistem

Mai mult de 500 de milioane de oameni vizitează terenurile publice americane în fiecare an, deteriorând locurile sălbatice

O pungă de chipsuri lăsată pe jos a perturbat dramatic un ecosistem delicat din peștera Carlsbad Caverns, în Parcul Național din New Mexico, transmite National Geographic.

Oficialii parcului au explicat că peștera este aproape complet izolată de lumea exterioară. Astfel, introducerea oricărui element străin poate fi catastrofală.

Peștera are o umiditate de 90-100%, așa că resturile alimentare devin moi destul de repede”, a precizat ghidul parcului, Ashley Parsons.

Orice urmă de mâncare atrage microbi, încurajând dezvoltarea mucegaiului.

Rangerii au găsit punga de chipsuri în aproximativ cinci ore

Prin urmare, creaturi precum greieri, păianjeni și lilieci apar pentru a se hrăni, răspândind contaminarea.

Punga a stat destul timp pe jos. Sunt sigură că unii greieri din peșteră au avut parte de o gustare”, a mai punctat ghidul.

Deși chipsurile aruncate au fost eliminate rapid din Carlsbad Caverns, deșeurile alimentare pot dura mult timp să se descompună, în special în anumite medii.

Durează mult mai mult pentru ca un măr sau o coajă de banană să se descompună într-un deșert, în comparație cu o zonă umedă sau o pădure boreală”, a explicat Clara-Jane Blye, profesor asistent de turism sustenabil la Universitatea din Utah și membru al consiliului Leave No Trace Canada.

Prezența deșeurilor alimentare în natură introduce animalele într-o dietă nenaturală și le schimbă comportamentul, uneori cu consecințe catastrofale

Dacă aruncăm lucruri precum pungi de plastic sau doze metalice sau alte deșeuri în ocean, timpii de descompunere pot fi de secole până la milenii”, spune Carlos Duarte, profesor de științe marine la Universitatea de Știință și Tehnologie King Abdullah din Arabia Saudită.

Când păsările sau peștii confundă plasticul cu mâncare, stomacul lor se umple și nu mai pot mânca.

Practic, mor de foame”, spune Blye.

Mai mult, urșii care caută în gunoaie devin o pacoste pentru oameni și sfârșesc prin a fi eutanasiați.

Urșii se pot obișnui cu hrana umană în trei săptămâni. Toată lumea are de pierdut în acest caz”, a mai transmis Watts.

spot_img
Latest news
știri