4.6 C
București
joi, 19 decembrie, 2024

Ce este levigatul? Poate afecta sănătatea publică și Mediul

Mulți dintre noi am observat cum se descompun deșeurile și cât de mult ne afectează simțul olfactiv, însă, puțini știu că această „zeamă” , provenită de la gunoi poate fi extrem de nocivă pentru Mediu și sănătatea publică.

În termeni științifici, lichidul care, trecând printr-un material solid, a extras substanțe dizolvate sau în suspensie din materialul respectiv, se numește levigat. Mai exact, deșeurile care se descompun pas cu pas formează acest lichid urât mirositor, nociv pentru sănătatea publică și Mediu.

Acestea pot fi diminuate prin depozite de deșeuri amenajate corespunzător, cum ar fi cele care sunt construite pe materiale impermeabile geologic sau sit-uri care utilizează căptușeli impermeabile din geomembrane. Utilizarea căptușelilor impermeabile este obligatorie în Uniunea Europeană, SUA, Australia  cu excepția cazului în care deșeurile sunt considerate inerte.

Mai mult decât atât, substanțele toxice sunt excluse în mod specific de la depozitul de deșeuri. Cu toate acestea, în ciuda controalelor legale mult mai stricte, se observă adesea că levigatul este prezent încă de la ridicarea gunoiului, lăsând urme nocive pe străzi, parcuri și alte spații verzi sau locuibile.

Cum se colectează levigatul. Devine cel mai toxic deșeu

Specialiștii în gestionarea deșeurilor spun că sunt mai multe componente ale unui sistem de colectare a levigatului, inclusiv pompe, guri de vizitare, conducte de descărcare și monitoare de nivel de lichid. Cu toate acestea, există patru componente principale care sunt cu adevărat eficiente: căptușeli, filtre, pompe și bazine.

În unele depozite de deșeuri neconforme din punct de vedere tehnic-administrativ, așa cum sunt și în România, levigatul a fost direcționat în canalizări, dar acest lucru a cauzat o serie de probleme pentru apele uzate. Metale toxice din levigat au ajuns în sol, afectând plantele. Legislația europeană, la care a aderat și România, nu permite ca deșeurile toxice să fie eliminate în depozitele de deșeuri municipale de deșeuri solide. Acesta este/ar trebui să fie principalul punct de control al instituțiilor care au rolul să protejeze Mediul și sănătatea publică.

Cum se sancționează colectarea incorectă a levigatului

Dacă levigatul nu este colectat prin metodele mai sus descrise, operatorii economici, respectiv unitățile administrativ-teritoriale(primăriile) pot primi sancțiuni contravenționale de la Garda de Mediu. Valoarea acestora este cuprinsă între 5000-70 000 de lei. Sunt detaliate aici.

De asemenea, în cazul se constată că gestionarea deșeurilor a fost defectuoasă și a creat pagube mari Mediului sau sănătății publice, cei implicați în producerea acestora pot fi trași la răspundere penală. Infectarea prin orice mijloace a surselor sau rețelelor de apă, dacă apa devine dăunătoare sănătății oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. Dacă fapta este comisă de o persoană juridică, detenția este înlocuită amendă. O zi de amendă poate varia între 500 lei și 25.000 lei, iar numărul maxim de zile-amendă ajunge la 180.

Citește și: Deversări de levigat: o amenințare pentru râul Mureș

spot_img
Latest news
știri