0.4 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Situație neobișnuită în Bihor. Piranha în Crișul Repede

La acest moment, autoritățile nu știu cum a ajuns peștele Piranha în Crișul Repede.

Doi orădeni au găsit un exemplar de Piranha cu burtă roșie, o specie de pește agresivă originară din America de Sud, în apa Crișului Repede, în zona Podului Centenarului din centrul Oradiei, informează ebihoreanul.ro. Garda de Mediu Bihor a intrat în alertă, însă, la acest moment, nu poate spune modul în care ar fi putut ajunge această specie în pârâul Crișul Repede.

De fapt, autoritățile iau în calcul ipoteza să existe o specie și mai agresivă, Peța, o specie care ar putea distruge întreaga faună din Crișul Repede.

Trebuie să verificăm dacă mai sunt și alți Piranha în Criș și nu cumva să fie și în Peța. În Criș, la temperaturile coborâte de acum, nu ar rezista, dar în Peța, unde e apă termală, ar putea trăi și să se înmulțească, cu consecințe grave pentru fauna din pârâu – clean, mreană și altele”, a precizat șeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, pentru sursa citată.

Peștele Piranha a fost găsit mort, de doi localnici, care au curățat acea zonă, semn că specia nu poate supraviețui la temperaturi scăzute.

Astfel, se conturează ipoteza că exemplarul de Piranha ar putea proveni dintr-un acvariu, existând suspiciunea că s-a comercializat nelegal. În urmă cu o lună, trei pitoni au fost lăsați la tomberoanele din oraș. Proprietarul, un tânăr de 22 de ani care se ocupa cu vânzarea şerpilor, a fost amendat cu 7.500 de lei pentru import ilegal de reptile.  

Controalele la pet shop-uri, insuficiente?

Momentan, în România, legea interzice doar deținerea animalelor sălbatice. Recent, Comisia Europeană a votat o rezoluție care va stopa comercializarea speciilor de pește exotice. În urmă cu trei ani, în apele Barajului Firiza a fost găsit un pește Pacu din America de Sud. Inițial, a fost confundat cu Piranha. În urma anchetei de la acel moment(2019), s-a stabilit că un tânăr l-a aruncat dintr-un acvariu. Prin urmare, controalele la pet shop-uri nu au fost suficient de ferme.

Citește și: Urșii nu pot citi Ordonanțe, însă, oamenii pot trăi pașnic cu aceste animale. Administrația din Băile Tușnad arată cum

spot_img
Latest news
știri