Considerată mult timp un obicei inofensiv, guma de mestecat se dovedește a fi o sursă ascunsă de microplastice.
Studiul pilot a fost prezentat la întâlnirea American Chemical Society din primăvara anului 2025.
Rezultatele? Atât gumele sintetice, cât și cele ”naturale” pot elibera sute până la mii de particule de microplastic în salivă în timpul mestecării.
O singură bucată de gumă poate elibera până la 3.000 de particule de microplastic
Cercetătorii de la UCLA au descoperit că o singură bucată de gumă poate elibera până la 3.000 de particule.
Este vorba, în principal, despre polietilenă și polistiren, care nu provin din digestie, ci din acțiunea mecanică repetată a mestecării.
Surprinzător, gumele naturale nu oferă un avantaj, eliberând cantități similare de microplastice comparativ cu cele sintetice.
Guma de mestecat se alătură obiectelor cotidiene care cresc expunerea la microplastice
Conducătorul studiului, inginerul de mediu profesorul Sanjay Mohanty, explică faptul că această descoperire adaugă guma de mestecat pe lista obiectelor cotidiene care contribuie la ingerarea microplasticelor.
Deși efectele pe termen lung asupra sănătății nu sunt încă pe deplin cunoscute, cercetătorii recomandă reducerea expunerii acolo unde este posibil — de exemplu, mestecând o bucată de gumă mai mult timp în loc să schimbi frecvent bucățile.
Pe măsură ce microplasticele apar tot mai des în apă îmbuteliată, praf casnic și alte produse de uz zilnic, acest studiu ne reamintește că și obiceiurile mici și aparent banale pot avea consecințe nevăzute asupra sănătății.
Sursă: Mohanty, S., et al. (2025). Chewing gum can shed microplastics into saliva. American Chemical Society Spring 2025 Meeting
