8.6 C
București
marți, 7 ianuarie, 2025

Prețul uleiului de măsline va fi cu 50% mai mic

Producția crescută reduce prețurile, dar schimbările climatice mențin incertitudinea

Producătorii de ulei de măsline anticipează o recoltă bună și o înjumătățire a prețului, în perioada următoare, după doi ani în care acesta aproape că s-a triplat, scrie Radio Eco Natura.

Totuși, seceta care se instaurează de la an la an tot mai mult, în sudul Europei, păstrează incertitudini cu privire la perspectiva industriei, mai transmite sursa citată. 

Perspectivele sunt pozitive pentru lunile următoare

Miguel Ángel Guzmán, director de vânzări la Deoleo, a declarat pentru CNBC: “Încă trecem printr-o fază de tensiune a pieței, în special în cazul prețurilor uleiului de măsline de calitate superioară, cum ar fi cel extravirgin. Cu toate acestea, perspectivele sunt pozitive pentru lunile următoare, deoarece piața este de așteptat să înceapă să se stabilizeze și normalitatea este de așteptat să fie restabilită treptat pe măsură ce noua recoltă va crește oferta”.

De la sfârșitul anului 2021 și până acum, cotațiile mondiale ale acestui produs au crescut cu 150%, iar în supermarketurile europene prețurile s-au dublat, până la 10 Euro/litru.

Schimbările climatice continuă să amenințe viitorul industriei uleiului de măsline din Mediterană

Acest lucru a fost cauzat de seceta și fenomenele extreme din țările mediterane, iar faptul că în acest an recolta este mai bună (producția Spaniei va crește la 1.4 milioane de tone, de la doar 850 de mii în 2023) nu garantează totuși că țările din Mediterană, care asigură 80% din producția globală, nu s-ar putea confrunta cu situații similare în anii următori.

Spania și Grecia, cei mai mari producători mondiali de măsline, se confruntă cu temperaturi extreme vara, dar și cu ierni secetoase, iar furtunile bruște și greu de anticipat fac mult mai evidente schimbările climatice.

spot_img
Latest news
știri