Oamenii de știință au anunțat vineri că o bucată uriașă s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, scrie AFP citat de Știri pe Surse.
Această masivă banchiză de gheață, cu o lungime de 80 km și o suprafață de 3.360 km pătrați, s-a separat de Antarctica în 1986.
După ce a rămas staționar timp de decenii, din decembrie a început să se deplaseze lent spre insula britanică Georgia de Sud, situată mai la nord, fiind antrenată de curenții oceanici puternici.
Primele semne de fragmentare: Imensa bucată de gheață care s-a desprins de aisberg are 79 km²
Din imaginile surprinse de un satelit european, se vede că o porţiune alungită de aproximativ 19 km lungime şi 6 km lăţime în punctul său cel mai larg, desigur minusculă în comparaţie cu imensitatea aisbergului-mamă, s-a desprins.
Acest fragment, care măsoară aproape 79 de kilometri pătraţi, conform măsurătorilor prin satelit, pluteşte acum şi el în derivă în apele îngheţate, mai transmite sursa citată.
”Aceasta este, fără îndoială, primul fragment semnificativ al aisbergului care a apărut până în prezent”, a declarat pentru AFP oceanograful Andrew Meijers de la British Antarctic Survey, care urmăreşte îndeaproape evoluţia aisbergului.
Oceanograf: ”Este un semn că aceste falii încep să se rupă”
În trecut, alte aisberguri gigantice s-au prăbuşit ”relativ repede, în decurs de câteva săptămâni”, după ce au început să piardă bucăţi mari.
Cu toate acestea, este dificil de spus dacă această fragmentare este dovada unei schimbări mult mai semnificative care este în curs.