15.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Prefectul îi răsplătește pe cei care își pârăsc vecinii că aruncă gunoiul în natură

După mai multe vizite în zonele în care locuitorii aruncau gunoiul la voia întâmplării, prefectul Stelian Dolha a decis să dea o șansă comunicării, chiar dacă acest tip de comunicare nu este foarte apreciat de actualele cutume

Prefectul îi răsplătește pe cei care raportează: nu este o strategie de încurajare a pârei, ci o consecință a administrației, cu scopul de a proteja natura.

După mai multe vizite în zonele în care locuitorii aruncau gunoiul la voia întâmplării, prefectul Stelian Dolha a decis să dea o șansă comunicării, chiar dacă acest tip de comunicare nu este foarte apreciat de actualele cutume.

Prefectul a decis ca zonele să fie intens supravegheate pentru a se evita mizeria specifică locului, mizerie aruncată de mai mulți ”recidiviști”.

Vecinii necivilizați, pedepsiți de prefect

Una dintre soluțiile găsite de Stelian Dolha a fost sancționarea vinovaților și chiar acordarea de premii „motivante” pentru cei care-și pârăsc vecinii sau cunoscuții care aruncă gunoiul în natură, transmite Bistrițeanul.

Zonele cu cele mai mari depozite de deșeuri în natură și pe malurile râurilor sunt Șanț, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi și Ilva Mică.

Zilele trecute, acestea au fost vizitate de o comisie mixtă formată din prefectul Stelian Dolha, dar și reprezentanți ai Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu, ai Sistemului de Gospodărire al Apelor și ai Agenției pentru Protecția Mediului.

Un obicei vechi: deșeurile de pe marginea râurilor

Astfel, prefectul a declarat că, în urma ședinței de la sfârșitul anului trecut pe tema protecției mediului, împreună cu participanții am reușit să stabilească o listă de acțiuni care să contribuie la oprirea acestui obicei vechi de depozitare de deșeuri menajere pe albiile râurilor.

Prefectul îi răsplătește pe oameni cu ”premii motivante”

Un aport foarte mare în edicarea cetățenilor în ce privește adoptarea unui comportament ecologic îl au primăriile, atât prin acțiuni de sancționare, cât și prin activități continue de informare în acest sens”, precizează Stelian Dolha.

Printre măsurile propuse pentru ca acest comportament să fie descurajat se numără supravegherea reciprocă a cetățenilor și acordarea de premii motivante pentru cei care fac sesizări referitoare la acțiuni care aduc prejudicii mediului, precizează sursa citată.

Latest news
știri