17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Primăria Ploiești: bani ”investiți” în penalizări, din cauza operatorului de salubritate

Autoritățile nu au luat măsuri, iar operatorul nu a respectat contractul. Se întâmplă în România, în Ploiești și este o dovadă în plus că fiecare face ce vrea, iar un contract rămâne la stadiul de hârtie.

Primăria din Ploiești pierde bani, dar ”câștigă” poluare și deșeuri. Administrația este nevoită să plătească dublu: cu sănătatea locuitorilor și cu banii din buget.

Operatorul de salubritate nu a respectat contractul de colectare a deșeurilor, iar consecințele au fost resimțite de primăria Ploiești. Aceasta a plătit penalizări la Administrația Fondului pentru Mediu din cauza faptului că deșeurile din municipiu nu au fost colectate de operatorul de salubritate selectiv, în vederea reciclării.

Partea interesantă și legală este că respectivul operator era obligat prin contract să facă acest lucru.

Partea mai puțin legală este că a facturat o sumă considerabilă pentru materii prime și consumabile necesare la colectarea selectivă.

În urma verificărilor făcute de inspectorii Curții de Conturi a României au fost descoperite și publicate toate neregulile, întocmindu-se și un raport postat pe site-ul instituției.

Primăria Ploiești: poluată, dar bună de plată

Primăria a fost nevoită să plătească penalizări de aproape 3 milioane de lei, deoarece operatorul de salubritate Rosal nu a colectat selectiv deșeurile din municipiu, spun auditorii Curții de Conturi.

În raport se precizează că, în perioada 2018-2019, U.A.T.M. Ploiești nu a organizat serviciul de salubritate și nu a dispus măsurile necesare pentru îndeplinirea obligației legale privind colectarea separată a deşeurilor, prin asigurarea spaţiilor necesare și dotarea cu containere specifice fiecărui tip de deşeu (hârtie, metal, plastic şi sticlă), astfel încât să se atingă procentul prevăzut în anexa nr. 6 la O.U.G. nr. 196 din 22 decembrie 2005 a cantităților de deşeuri eliminate prin depozitare din deşeurile municipale.

Nerespectarea principiilor de economicitate, eficacitate și eficiență în organizarea și derularea activității de salubrizare a condus la înregistrarea unor cheltuieli neeconomicoase cu taxele penalizatoare la Administrația Fondului pentru Mediu în sumă de 1.348.858 lei pentru anul 2018 și 1.607.640,80 lei pentru anul 2019”, arată auditorii.

Autoritățile nu au luat măsuri, iar operatorul nu a respectat contractul. Se întâmplă în România, în Ploiești și este o dovadă în plus că fiecare face ce vrea, iar un contract rămâne la stadiul de hârtie. Deși atribuțiile sunt stipulate în contract, deși există ”înțelegerea” de sub parafă, deșeurile nu au fost colectate selectiv.

Alți bani, altă distracție

De menționat este și faptul că municipalitatea a plătit operatorul tocmai în vederea colectării selective, asigurându-i o sumă considerabilă pentru achiziția materiilor prime și materialelor necesare acestei activități.

În urma controlului efectuat, inspectorii Curții de Conturi au dispus ca situația să fie remediată astfel:

Luarea măsurilor necesare pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, potrivit prevederilor legale în vigoare, astfel încât să se îndeplinească obiectivul anual de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare;

Verificarea cauzelor și luarea măsurilor care se impun în legătură cu neîndeplinirea indicatorilor de performanță stabiliți operatorului de salubritate conform contractului de delegare prin concesiune, având în vedere că în tariful fundamentat a fost inclusă o sumă considerabilă pentru materii prime și materiale consumabile necesare colectării deșeurilor reciclabile, respectiv 2.591.105,37 lei, începând cu 01.10.2019, sumă ce a fost plătită de entitate fără atingerea scopului propus.”, se mai arată în raportul publicat pe site-ul Curții de Conturi, la capitolul “Măsuri și recomandări dispuse”.

În momentul în care atât indolența, cât și iresponsabilitatea sunt literă de lege, este nevoie de verificări în detaliu și în ani pentru a se stabili vina.

Iar vina se împarte la doi: operatorul Rosal a ignorat un contract, iar autoritățile publice au ignorat măsurile care ar fi putut fi luate.

spot_img
Latest news
știri