29.6 C
București
duminică, 16 iunie, 2024

(VIDEO) Una dintre soluțiile propuse de Tanczos Barna pentru stoparea depozitării ilegale de deșeuri: ”Amenzi de până la 100.000 lei”

Ipocrizie, lipsă de respect și multă ignoranță: România pare să reacționeze doar la amenzi sau la promisiunea că va fi amendată.

În urma acțiunilor desfășurate de Garda Națională de Mediu, au fost descoperite zeci de mii de tone de deșeuri. Este vorba despre o ilegalitate constantă în Bucureștiul anului 2021, o ilegalitate repetitivă, nocivă mediului și, în același timp, autodistructivă.

Garda Naţională de Mediu, în parteneriat cu Poliţia Română, Jandarmeria Română şi autorităţile publice locale au aplicat amenzi care depășesc suma de 300.000 de lei, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Tanczos Barna.

În cadrul unei declarații de presă susținută în urma acţiunilor de identificare şi sancţionare a transportului şi depozitării ilegale de deşeuri, ministrul Mediului a declarat că este adeptul măsurilor ferme, chiar și radicale, atunci când acestea se impun.

Acesta a mai adăugat că este nevoie să se acționeze ferm și hotărât pentru a schimba imaginea, faţa Bucureştiului, faţa întregii ţări.

Inadmisibil, dar repetitiv. Ilegal, dar la scară largă

Este inadmisibil ca într-o ţară europeană, într-o capitală europeană, se avem asemenea imagini dezolante. Alături de noi, în aceste acţiuni, au fost colegii noştri de la Garda de Mediu (…), o instituţie care are toată libertatea să acţioneze împreună cu autorităţile locale în stoparea acestui fenomen generalizat în România de depozitare ilegală de deşeuri„, a declarat ministrul Mediului.

De asemenea, Tanczos Barna a subliniat și faptul că, pe durata lunii februarie, a fost identificat un număr de 212 de depozitări ilegale de deşeuri.

Conform declarației, au fost făcute extrem de multe controale și au fost reunite echipe specializate pe fiecare sector. Astfel, au fost identificate în cursul lunii februarie 212 locații.

Acest rezultat arată că, dacă se vrea, se poate. Dacă se fac acţiuni ferme, chiar radicale, vor veni şi rezultatele. La aceste locaţii unde se depozitează ilegal deşeuri în Bucureşti am găsit zeci de mii de tone de deşeuri depozitate ilegal, aproape 100.000 de metri pătraţi de suprafaţă acoperită total sau parţial cu asemenea deşeuri. În cursul acestor acţiuni au fost aplicate amenzi de sute de mii de lei şi s-a dispus, în fiecare caz, ecologizarea suprafeţelor, ecologizarea acestor terenuri. Sarcina este de fiecare dată a proprietarului: se identifică proprietarul şi este amendat”, a adăugat Tanczos Barna.

Soluția stă și în amenzi de până la 100.000 lei

Ministrul a mai susținut că, în cazul în care sarcinile menționate nu sunt îndeplinite, se pot aplica amenzi de până la 100.000 lei.

În cazul în care nici după această amendă nu se întâmplă ecologizarea şi nu se intră în normal, vor fi făcute sesizări penale împotriva proprietarilor care nu respectă măsurile date de Garda de Mediu.

O altă soluție a fost și confiscarea a şapte mijloace de transport, ”unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro”.

București, România, 2021: o depozitare grosolană de deşeuri

Aș putea să vă spun câteva cazuri de depozitare grosolană de deşeuri. Dacă vorbim de top cele mai mari depozite ilegale din Capitală am putea să amintim strada Carierei, în sectorul 1, un depozit în zona CET Progresul, un depozit la Intrarea Cooperativei, în spate la CET Vest.

Sunt toate locaţii unde am avut control, am constatat încălcări ale legii şi am dispus amenzi, am dispus sarcini pentru proprietari, ecologizare. Suma totală a amenzilor depăşeşte 300.000 de lei. Am surprins în acelaşi timp în flagrant, de foarte multe ori, persoane, mijloace de transport care depozitau deşeuri în zone nepermise.

Am confiscat 7 mijloace de transport, unele dintre ele chiar de zeci de mii de euro. Este o chestiune generalizată şi doar prin acţiuni ferme şi măsuri radicale putem să stopăm acest fenomen. Avem 12 echipe la nivelul Bucureştiului la Garda de Mediu, care, împreună cu poliţia locală, fac aceste monitorizări. Câteodată se stă chiar la pândă. Monitorizăm chiar şi după trasarea acestor sarcini aceste locaţii – şi facem tot posibilul, alături de administraţia publică locală, să oprim acest fenomen”, a mai adăugat Tanczos Barna.

Colaborare extinsă pentru a stopa un fenomen extins

Ministrul Mediului a concluzionat că această colaborare va fi extinsă și la nivel naţional. În cursul zilei de ieri, ministrul Mediului a avut o discuție cu edilul din Cluj, Emil Boc.

În momentul de față, primarul Clujului este și preşedintele AMR (Asociaţia Municipiilor din România).

Le-am trimis o adresă prin care le propunem acelaşi mod de colaborare pe care l-am pus în practică cu succes în Bucureşti la nivelul tuturor municipiilor, după care ne vom adresa comunelor, primăriilor de comună, de oraşe, astfel încât această colaborare, care este extrem de bună, extrem de eficientă la nivelul Bucureştiului, să fie extinsă la nivel naţional – Garda de Mediu, împreună cu Poliţia Locală – ca să putem stopa acest fenomen generalizat la nivel naţional”, a precizat ministrul.

spot_img
Latest news
știri