Potrivit unui raport întocmit de Greenpeace, în Europa a crescut nivelul emisiilor provenite de la avioanele private.
Greenpeace a precizat că, doar în ultimii trei ani, avioanele private au emis un total de 5.3 milioane de tone de CO2, din cauza numărului mare de zboruri, care de la aproape 119.000 în 2020, au ajuns la 573.000, în 2022, a transmis Euronews.
Cantitatea de dioxid de carbon emisă este mai mare decât cea produsă într-un an de Uganda – o țară cu o populaţie de aproximativ 46 de milioane de oameni. Aceste date evidențiază impactul climatic devastator al elitelor globale
Potrivit cercetătorilor, în Europa anul trecut, numărul zborurilor cu jeturi private a crescut cu 64%, iar emisiile de CO2 s-au dublat.
În principal, aceste zboruri au fost efectuate către Franța, Marea Britanie și Germania – cele mai bogate și mai mari națiuni din Europa – și pe distanțe mai mici de 750 km.
Conform Greenpeace, avioanele private produc emisii semnificativ mai mari decât alte mijloace de transport.
De fapt, o călătorie medie cu un avion privat produce o cantitate de CO2 echivalentă cu cea a unei mașini pe benzină care parcurge 16 ori traseul dintre Paris și Roma.
Greenpeace a făcut apel la guvernele și Uniunea Europeană să interzică avioanele private și zborurile pe distanțe scurte în cazul în care există deja o conexiune feroviară adecvată
În plus, guvernul francez face presiuni pentru ca UE să impună reguli mai stricte privind avioanele private, zborurile scurte și cele cu tarife foarte mici.
Reducerea emisiilor generate de industria aviatică este esențială în lupta împotriva schimbărilor climatice, deși aceasta implică adesea măsuri drastice.