26 C
București
luni, 6 mai, 2024

Directivă UE: mașinile mai vechi de 15 ani cu defecțiuni majore vor fi clasificate drept reziduale

Noua lege are ca obiectiv reducerea risipei de materii prime utilizate în industria auto

Potrivit unor noi reglementări UE, mașinile mai vechi de 15 ani cu defecțiuni majore la componente esențiale cum ar fi motorul, transmisia, frânele sau direcția vor fi clasificate drept reziduale.

De asemenea, aceste vehicule nu vor mai putea fi supuse unor reparații semnificative, scrie Adevărul.

Uniunea Europeană a adoptat recent noi reglementări care vor avea un impact semnificativ asupra proprietarilor de mașini vechi, în special a celor cu o vechime de peste 15 ani

Aceste reglementări, parte a pachetului ”Fit for 55“, sunt proiectate pentru a contribui la reducerea emisiilor și pentru a atinge obiectivele climatice ambițioase ale UE până în 2030 și 2050.

Cu toate acestea, aceste măsuri au provocat îngrijorări și incertitudini pentru cei care dețin mașini mai vechi.

Una dintre cele mai notabile schimbări impuse de aceste reglementări este interdicția de a repara anumite componente esențiale ale mașinilor cu o vechime de peste 15 ani.

Această măsură drastică are ca scop reducerea impactului negativ al emisiilor vehiculelor mai vechi asupra mediului înconjurător, în conformitate cu obiectivele de mediu și climă ale UE

Obiectivul este de a reglementa mai bine modul în care aruncăm vehiculele atunci când acestea sunt scoase din funcțiune pentru a le îmbunătăți colectarea, tratarea și reciclarea”, a declarat Adalbert Jahnz, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

În egală măsură, regulamentul european are ca obiectiv reducerea risipei de materii prime utilizate în industria auto și este urmărită trasabilitatea unui vehicul care este retras din circulație și care ar trebui să ajungă la centrele de reciclare.

Latest news
știri