22.4 C
București
luni, 20 mai, 2024

Mulți europeni susțin acțiunile de combatere a schimbărilor climatice – atâta timp cât acestea nu înseamnă că trebuie să își schimbe stilul de viață

Un sondaj YouGov a testat sprijinul populației a șapte țări europene pentru acțiunile guvernamentale și individuale necesare pentru a combate criza climatică

Mulți europeni sunt alarmați de criza climatică, arată un sondaj YouGov, citat de publicația The Guardian. Ei ar lua de bunăvoie măsuri personale pentru a ajuta la combaterea acesteia. Chiar mai mult, europenii ar sprijini politicile guvernamentale în aceste sens. Totuși, cu cât o măsură le-ar schimba mai mult stilul de viață, cu atât o susțin mai puțin.

Sondajul YouGov a testat cetățeni ai șapte state europene: Marea Britanie, Franța, Germania,Danemarca, Suedia, Spania și Italia

Au fost chestionate eșantioane reprezentative de peste 1.000 de respondenți din fiecare țară. Lucrări de teren au fost efectuate între 5 și 24 aprilie, conform YouGov.  

Scopul a fost de a măsura sprijinul acestora pentru  acțiunile de combatere a schimbărilor climatice luate la nivel de stat, dar și personal. Dintre măsurile guvernamentale, au fost selectate interzicerea materialelor plastice de unică folosință, dar și casarea mașinilor cu combustibili fosili. Au fost incluse și inițiative individuale, precum cumpărarea doar de haine second-hand și renunțarea la carne și produse lactate.

Răspunsurile au sugerat că mulți oameni sunt în favoarea măsurilor care nu le-ar afecta foarte mult modul în care își duc viața. Pașii mai mari potențial necesari  au fost, însă, nepopulari.

Foto: Unsplash

60% dintre suedezi, 63% dintre germani, 65% dintre britanici,  77% din spanioli, 79% dintre francezi  și 81% dintre italieni s-au declarat  foarte sau destul de îngrijorați de schimbările climatice și de efectele acesteia

Majoritatea celor intervievați au fost de acord cu faptul că activitatea umană este responsabilă pentru schimbările climatice. Mai puțin de 20% dintre respondenți din majoritatea țărilor au spus că acesta nu ar fi cazul. Doar un maxim de 5% neagă existența schimbărilor climatice.

Măsurile care nu implică mari sacrificii din punct de vedere al stilului de viață au fost populare. Între 45% (Germania) și 72% (Spania) din respondenți susțin programele guvernamentale de plantare a copacilor. Între 60% (Spania) și 77% (Marea Britanie) spun că vor cultiva ei înșiși mai multe plante, sau că o fac, deja.

Între 40% (Danemarca) și 56% (Marea Britanie, Spania și Italia) dintre respondenți spun că nu ar mai cumpăra niciodată produse din plastic de unică folosință

Între 63% (Suedia) și 75% (Spania) ar susține interzicerea lor de către guvern. 

A existat un sprijin destul de solid pentru limitarea consumului de carne și lactate la două-trei mese pe săptămână. Între 28% de respondenți, în Germania, și 43%, în Italia, s-au declarat în favoarea ideii. Între 24% (Marea Britanie) și 48% (Italia) dintre aceștia ar sprijini legislația guvernamentală în acest sens.

Foto: Unsplash

Acordarea de subvenții guvernamentale pentru a face casele mai eficiente din punct de vedere energetic au fost extrem de populare

Sprijinul pentru acestea variază de la 86% în Spania, la 67% în Germania. Acoperirea acestor costuri din buzunarul propriu s-a dovedit, însă mai puțin populară – între 19%,  în Germania, și 40%, în Spania.

A existat un sprijin larg, de asemenea, pentru taxarea călătoriilor frecvente. Între 39% din respondenți, în Italia și 59%, în Germania, susțin acest concept.

Ideea cumpărării numai de haine second-hand nu i-a încântat, însă, pe respondenți. Doar între 17% –  în Germania și  27% – în Marea Britanie s-au declarat în favoarea măsurii

Foto: Unsplash

Propuneri și mai radicale  au avut parte de sprijin și mai slab. Ideea de a reduce în mod voluntar consumul de carne și lactate este sprijinit doar de un procent de 10% dintre germani și unul de  19% dintre italieni. Doar 9% dintre germani și 17% dintre italieni s-ar pune de acord să aibă mai puțini copii decât numărul dorit. 

Schimbările în utilizarea mașinilor, o contribuție majoră la emisiile de carbon și un domeniu în care multe guverne europene legiferează deja, au atras, de asemenea, răspunsuri care au arătat o corelație strânsă cu impactul pe care l-ar putea avea asupra vieții oamenilor.

Întrebați dacă ar fi dispuși să treacă la o mașină electrică, o medie de puțin sub o treime dintre respondenții din cele șapte țări chestionate – variind de la 19% în Germania la 32% în Danemarca și la 40% în Italia – au răspuns pozitiv.

Răspunsurile au fost mai variate când a fost vorba de a renunța cu totul la volan în favoarea folosirii transportului în comun, a mersului pe jos sau cu bicicleta. În Franţa, Spania și Italia, 35%, 44% și, respectiv, 40% au declarat că ar fi dispuși să facă această mișcare

Foto: Unsplash

Sprijinul a fost mai mic în Marea Britanie (22%), Germania (24%), Danemarca (20%) și Suedia (21%.) 

O posibilă creștere obligatorie a taxei la combustibil nu a fost primită bine de către eșantionul studiat. Cei care s-au opus plății mai multor taxe pe combustibil i-au depășit numeric pe cei care s-au declarat în favoarea măsurii.

Introducerea unei legislații guvernamentale care să interzică definitiv producția și vânzarea de mașini pe benzină și diesel nu a fost, nici ea, populară. Întrebați ce părere au despre interzicerea mașinilor cu combustibili fosili, doar spaniolii și italienii au răspuns mai mult pozitiv decât negativ. Nivelul de opoziție în țări precum Franța și Germania a fost de peste 60%.

spot_img
Latest news
știri