Într-un comunicat publicat astăzi, 3 mai, pe contul de Facebook, reprezentanții Apelor Române au anunțat că Lacul Roșu beneficiază de finanțare din fonduri asigurate de Planul Național de Redresare și Reziliență.
Investiția nr.4 (I4): ”Adaptarea la schimbările climatice prin automatizarea și digitalizarea echipamentelor de evacuare și stocare a apei la acumulăriexistente pentru asigurarea debitului ecologic și creșterea siguranței alimentării cu apă a populației și reducerea riscului la inundații” face parte din Componenta 1 – Managementul Apei.
Apele Române Siret a finalizat până în prezent procedura de achiziție și a semnat contractul de servicii de proiectare faza D.A.L.I. aferente proiectului ”Lucrări de conservare a Lacului Roșu, județul Harghita”
Obiectul contractului îl constituie realizarea documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) în urma cărora se vor stabili soluțiile tehnice și costurile aferente implementării acestora.
Scopul final este reducerea fenomenului de colmatare a Lacului Roșu prin reducerea volumelor de aluviuni tranzitate în cuveta lacului.
Apele Române au informat că valoarea contractului este de 300.000 lei (fără TVA). Durata de prestare a serviciilor este de 4 de luni de la data semnării, dar nu mai târziu de 30 iunie 2023.
Lacul s-a format la altitudinea de 983 de metri, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin
Lacul Roșu (local cunoscut și sub numele de Gyilkostó / Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838, ora 18,45. 6,9 magnitudine, VIII intensitate, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la distanța de 26 km de Gheorgheni, în județul Harghita.
La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt: lacul se întinde pe un perimetru de 2.830 m, aria este de 114.676 m² și volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³.