Estonia scrie istorie, devenind primul stat baltic care va interzice fermele de animale crescute pentru blănuri.
Parlamentarii din Estonia au votat miercuri în favoarea interzicerii fermelor de animale crescute pentru blănuri şi le-au cerut producătorilor din acest domeniu să îşi închidă unităţile de producţie până la sfârşitul anului 2025, precizează Wall-Street.
Astfel, 55 de parlamentari estonieni au votat amendamentul ce prevede interzicerea reproducţiei şi sacrificării animalelor care sunt crescute exclusiv pentru blănurile lor, în timp ce 19 parlamentari s-au pronunţat împotrivă, potrivit Agerpres.
Decizia este considerată o victorie istorică pentru Estonia
Decizia a venit ca o veste foarte bună pentru activiştii pentru drepturile animalelor. Aceștia au salutat această decizie, pe care o consideră „o victorie istorică”. Mulţi dintre ei au criticat în repetate rânduri condiţiile în care trăiesc animalele din astfel de ferme, mai arată sursa citată.
Annaliisa Post, o reprezentantă a organizaţiei pentru bunăstarea animalelor Loomus, a declarat că, deși au existat foarte multe proteste, oamenii reușesc acum să se bucure de această schimbare în bine.
”Milităm pentru acest lucru de mulţi ani şi suntem foarte bucuroşi că Estonia a devenit primul stat baltic care interzice fermele de animale crescute pentru blănuri”, a precizat Annaliisa Post.
Estonia a luat în calcul această interdicție încă din anul 2009. Cu toate acestea, au existat două proiecte de lege nu au întrunit voturile necesare, în 2017, respectiv în 2019.
În luna martie, Marea Britanie a cerut interzicerea importurilor de blănuri din China
De asemenea, în cursul lunii martie, activiștii pentru protecția animalelor au cerut guvernului britanic să interzică importurile de blănuri. Protestul a venit în condițiile în care o investigație a arătat abuzul pe scară largă, dar și nerespectarea protocoalelor de sănătate anti Covid-19.
Videoclipurile și fotografiile din fermele vizitate în nordul și nord-estul Chinei arată vulpi, ratoni și alte animale ținute în cuști insalubre. De asemenea, animalele care sunt ținute în condiții greu de conceput și de vizionat, sunt electrocutate în moduri brutale.
Doar în 2019, China a crescut mai mult de 14 milioane de vulpi, 13,5 milioane de ratoni și 11,6 milioane de nurci pentru a furniza blănuri pentru export.