Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat că vechile adăposturi pescărești ar putea deveni puncte de atracție turistică.
Existența adăposturilor pescărești, deși tradițională pentru locuitorii Deltei, în prezent este faptic ilegală
Existența și istoria adăposturilor pescărești din Delta Dunării a început cu mult timp înainte de înființarea Rezervației Biosferei Delta Dunării.
Reprezentanții ARBDD au precizat că, în trecut, în condițiile în care se foloseau preponderent ambarcațiuni cu vâsle, au fost folosite de pescari ca baze temporare pentru a scurta deplasarea la locurile de pescuit.
În timp însă, odată cu extinderea bărcilor cu motor, au rămas în paragină sau au fost transformate în adăposturi pentru animale sau pentru uneltele pescarilor.
La del ca Delta, aceste construcții sunt unice în România
”Ar fi ușor incorect pentru tradiția locală să începem o acțiune în forță. Trebuie schimbată paradigma și folosite în beneficiul comunităților locale, ca puncte turistice, puncte de gastronomie locală, ca puncte de repaus atunci când activitatea de turism o cere. Acest gen de construcții nu se regăsește în alte zone ale țării. Delta e unică, iar aceste adăposturi se pot regăsi ca puncte de atracție pentru turiști. Ar fi un minus lipsa acestor adăposturi tradiționale”, a declarat Bogdan Bulete, guvernator al RBDD.
Prin urmare, în baza unui studiu făcut de Muzeul Astra din Sibiu, prin intermediul Asociației Ivan Patzaichin-Mila 23, aceste adăposturi pescărești din Delta Dunării ar putea fi transformate în puncte de atracție turistică, ca repere ale patrimoniului de tradiții locale.