19.5 C
București
luni, 25 septembrie, 2023

Victorie pentru Activiștii de Mediu: CEDO constată încălcarea drepturilor omului în cazul Arctic 30

Cazul a generat o mare atenție internațională și a ridicat îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare și la drepturile omului

Un articol publicat de Greenpeace International relatează despre Cazul Arctic 30: un grup de activiști de mediu au fost arestați în Rusia în urma unor proteste pașnice desfășurate în Arctic, în 2013.

Acești activiști au fost acuzați inițial de piraterie, dar acuzațiile au fost mai târziu schimbate în huliganism.

Activismul pașnic este vital atunci când guvernele nu reușesc să protejeze clima și natura. Oamenii care se opun industriei combustibililor fosili, care cauzează grave daune bunăstării noastre, planetei și viitorului, merită susținere, nu acuzații inventate. Decizia Curții Europene a Drepturilor Omului în această săptămână, în cazul de lungă durată al Arctic 30 versus Rusia, ne reamintește că dreptul oamenilor de a protesta trebuie protejat”, scriu membrii Greenpeace International pe pagina de Facebook.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că Rusia a încălcat drepturile omului ale activiștilor în timpul detenției lor și a îngrădit libertatea lor de exprimare

CEDO a considerat că arestarea și detenția au fost nejustificate și că există dovezi că protestul era pașnic și că nu a pus în pericol siguranța națională.

Greenpeace consideră că această decizie a CEDO este o victorie importantă pentru libertatea de exprimare și pentru drepturile omului și subliniază importanța protejării activismului pașnic în apărarea mediului.

Organizația subliniază, de asemenea, că Arctic 30 ar trebui să servească ca un semnal către guvernele lumii să respecte drepturile omului și să protejeze mediul, iar cetățenii să aibă vocea liberă pentru a-și exprima îngrijorările legate de schimbările climatice și de distrugerea mediului

În final, Greenpeace afirmă că lupta pentru justiție și pentru mediu continuă, iar această decizie a CEDO reprezintă un pas înainte în asigurarea că activiștii de mediu sunt protejați în eforturile lor de a apăra planeta și viitorul comun.

Latest news
știri